Graceless Where Vultures Know Your Name

Raw Skull Recordz

Website:

Graceless

De Leidse death metal band Graceless brengt na het geweldige debuut album ‘Shadowlands’ op 27 maart de lang verwachte opvolger. Een album waar veel liefhebbers naar uitkijken en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Het album, dat de geweldige naam ‘Where Vultures Know Your Name’ heeft gekregen, verschijnt via Raw Skull Recordz.

Graceless plaatst zichzelf in het hokje “Old School Death Metal” en naar aanleiding van het debuut album ’Shadowlands’ kunnen we zeggen dat dit juist is. Net als een ieder zichzelf respecterende band is het eerste album voor Graceless niet meer dan een handvat en zijn veranderingen, soms op detail basis, bijna noodzakelijk. Songwriter en frontman Remco Kreft meldde al eerder: “We komen steeds meer in de buurt van de sound en stijl die wij willen neerzetten met Graceless. Het is nog steeds lomp, maar bij sommige tracks is het veel gelaagder, meer diepgang, details en zelfs emotie. We hebben death metal op een andere manier proberen te benaderen”.

Het album opent met het nummer ‘Lugdunum Batavorum’ en de woorden van “De kleine Generaal” (liefkozende bijnaam van de overige bandleden) worden bewaarheid. Na een slopend traag intro gaat het tempo omhoog, een tempo dat voornamelijk wordt bepaald door drummer Marc Verhaar. De tempo’s wisselen en de lompheid die we kennen van Graceless is nog steeds daar, maar het nummer heeft meer inhoud dan voorgaande tracks en de solo van Björn Brusse is even subtiel als geniaal. Met ‘Retaliation of the Wicked’ wordt de ODSM eer aangedaan met sterke en brute vocalen van Remco, heerlijk lomp en toch ook weer bij passages subtiel. Geweldig die tussen riff die het nummer naar het einde brengt.

Het nummer dat ondergetekende het meest verrast is ‘Nine Days of Mourning’. Het nummer opent met een riff die doet denken aan de meester van black doom Thomas Gabriel Fischer en zijn Triptykon, en die lijn wordt doorgetrokken in de rest van het nummer. Een heerlijk meeslepend nummer en zonder meer mijn favoriete track. De emotie in de vocalen is hoorbaar zoals dat hoort in een rouwperiode en ook muzikaal zit dit nummer subliem in elkaar, zeker wanneer de opening riff naar het einde toe weer terugkomt, geniaal. Met ‘Here Be Dragons’ en ‘Warpath’ worden we weer getrakteerd op death metal met het betere beukwerk en lekker up-tempo en lomp, probeer maar eens stil te blijven zitten. Het afsluitende ‘Embrace the Rain’ verscheen als eerste single en is een heerlijk traag doom nummer. Sterke tempowisselingen met een stuk gesproken tekst met emotie en een heerlijk basloopje van Jasper tot besluit.

Het tweede Graceless album ‘Where Vultures Know Your Name’ stelt niet teleur, maar openbaart zich aan mij als een meesterwerk. Alle nummers kloppen en hebben kop en staart. De nummers hebben meer inhoud dan de songs van het debuut, maar dit zonder het Graceless gevoel ook maar ergens los te laten. Dit is death metal zoals het hoort, in ieder geval zoals ik het graag hoor. (Erik van Dijk)

95/100

Tracklist:
01. Lugdunum Batavorum 05:16
02. Retaliation of the Wicked 05:36
03. Commander of Christ 05:51
04. Nine Days of Mourning 06:53
05. Here Be Dragons 04:54
06. Where Vultures Know Your Name 06:00
07. Warpath 05:28
08. Embrace the Rain 05:42

Line up:
Remco Kreft - Vocals, Guitars
Jasper Aptroot - Bass
Marc Verhaar - Drums
Björn Brusse - Guitars