The Ghost Next Door A Feast For The Sixth Sense

Ripple Music

Website:

The Ghost Next Door

The Ghost Next Door is een Amerikaanse band die zijn naam heeft te danken aan het huis naast dat van zanger Gary Wendt, waarvan gezegd werd dat het “haunted” was. Eerder brachten zij een album uit (‘The Ghost Next Door’ ) onder eigen beheer. Het is dus nog niet zo gek als je denkt; wie? Maar goed de mannen zijn terug met hun tweede album ‘A Feast For The Sixth Sense’, wat als titel natuurlijk prachtig aansluit bij de bandnaam.

Voordat we over muziek gaan beginnen, allereerst even de bewondering voor de toffe albumhoes. Dit moet gezegd worden. Kleurrijk maar niet te en toch wat duisters. Prachtig passend binnen het thema. Het album gaat wat langzaam van start met ‘Deadworld’, er wordt een vage vibe neer gezet waarbij de vocalen van zanger Gary Wendt prima aan sluiten. De opbouw is ijzersterk, en de kracht zit echt in het rauwer wordende gitaarspel van Gary en gitarist Aaron Asghari. De ranzige solo naar het einde toe maakt het dan ook echt af.

Het tempo neemt plots toe met het daarop volgende nummer ‘Fodder For The Meat Grinder’. De versnelling is leuk. De break is wat zoetsappig maar dat voelt bijna verfrissend aan. Gary Wendt werkt hard, met veel uithalen worden de vocalen een beetje irritant en gaat hij eigenlijk te veel naar zijn top. Ook ‘Event Horizon’ lijkt met opbouwende rockende opening een energiek nummer te worden. Toch is het muzikaal een stuk subtieler en lijkt het doom aspect meer op de achtergrond te verdwijnen. Het rustige subtiele setting lijkt beter bij de vocalen van Gary Wendt te passen, wie echt geen verkeerde zanger is. Ook drummer Sebastien Castelain treedt in de break meer op de voorgrond. ‘Event Horizon’ heeft een verfrissend effect, en staat op het juiste moment op het album.

‘American Nightmare’ is toch wel een van de sterkere nummers op dit album. Het rockt lekker en laat zien dat deze mannen muzikaal meerdere invloeden kennen. Het is niet allemaal stoner, doom en psychedelisch. Nee hier duidelijke invloeden van americana. Muzikaal en tekstueel is het een heerlijke knipoog naar de Amerikaanse droom. De rauwe en psychedelische vibe komt wel weer terug in nummers als ‘LCD’ en ‘I Am Become Death’. Beide laten zich kenmerken door veel tempowisselingen, en prima gitaarspel.

Het album eindigt met toch weer een afwijkend nummer. De heren hebben duidelijk iets speciaals bewaard om mee af te sluiten. ‘Stop Here On Red’ heeft ook die energie die eerder hoorbaar was in ‘American Nightmare’ maar is muzikaal misschien wel het hoogtepunt van het album. Met toffe breaks, sterk drumwerk, en heerlijk gitaarspel weet The Ghost Next Door nog net even die overtuiging te brengen, net die herinnering neer te zetten, waardoor je volgende keer bij het horen van hun naam niet denkt; wie?

Met ‘A Feast For The Sixth Sense’ heeft The Ghost Next Door een fatsoenlijke opvolger van hun debuut te pakken. Ze zijn vermakelijk en divers. De nummers zijn gevarieerd en weldoordacht geplaatst. De teksten zijn uiterst scherp. Wat ontbreekt er nog? Het is duidelijk hoorbaar dat Gary Wendt in eerste instantie een gitarist is en dan een zanger. De uithalen en het vaak opzoeken van zijn top is echt een aandachtspunt. Toch is het een prima album en zeker een aanrader voor een ieder die kan genieten van stoner, doom, rock en psychedelisch. Mits je dit wel allemaal in een blender wilt gooien en door elkaar wilt horen. (Juliette Ruygrok)

70/100

Tracklist:
01. Deadworld
02. Fodder For The Meat Grinder
03. Doubt
04. Event Horizon
05. American Nightmare
06. Behind The Mask
07. LCD
08. I Am Become Death
09. The Sacrifice Person
10. Stop Here On Red