Swallow the Sun When a Shadow Is Forced into the Light

Century Media Records

Website:

Swallow the Sun

Swallow the Sun is een uit het Finse Jyväskylä afkomstige melodische doom / death metal band ontstaan in 2000. De muziek van Swallow the Sun evalueerde van rauwe doom death naar meer melodische doomdeath, iets dat de populariteit van de band duidelijk deed groeien. In 2015 verscheen het drieluik ‘Songs from the North I, II & III’ dat in drie platen de evaluatie van de band samenvatte en nu verschijnt, na een single vorig jaar, het nieuwe album ‘When a Shadow Is Forced into the Light’ op 25 januari via Century Media Records.

Swallow the Sun pakt door en gaat verder met waar het mee bezig was. De rauwe kantjes zijn weliswaar grotendeels verdwenen maar muzikaal en zeker ook vocaal wordt er op dit album iets neergezet om kippenvel van te krijgen. Bij titelnummer ‘When a Shadow Is Forced into the Light’ krijgen we Mikko Kotamäki’s grunt nog prominent te horen, maar ook de clean vocals zijn nagenoeg perfect. De opener is muzikaal en vocaal in balans waarbij de ijzige grunts simpelweg ultiem zijn.

De navolgende nummers missen de grunt en doen wellicht denken aan het werk van Tiamat maar zijn er zeker niet minder om. Muzikaal wordt er een perfecte doom sfeer neergezet en ook vocaal draagt Mikko zijn steentje bij met zware donkere vocalen en hoger gezongen passages. De ijzige grunts komen weer terug en hoewel de eerdere nummers simpelweg subliem zijn brengen de zwartgallige vocalen voor mij iets extra’s, gelukkig komen ze in de navolgende nummers frequent terug. Swallow the Sun brengt met ‘When a Shadow Is Forced into the Light’ weer een geweldig album uit. Een album dat, hoewel het jaar nog jong is, op veel jaarlijstje zal verschijnen. (Erik van Dijk)

87/100

Tracklist:
01. When a Shadow Is Forced into the Light 07:28
02. The Crimson Crown 07:57
03. Firelights 05:41
04. Upon the Water 06:16
05. Stone Wings 06:55
06. Clouds on Your Side 04:46
07. Here on the Black Earth 05:39
08. Never Left 07:49