Rotting Christ The Heritics

Season Of Mist

Website:

Rotting Christ

Je hoort niet vaak over de Griekse metal scene en toch komen er een paar gevestigde namen binnen het hardere genre uit het land. Septic Flesh, Firewind en Rotting Christ bijvoorbeeld. Laatst genoemde is wat albums produceren en touren wel de meest actieve, de band bracht tot op heden twaalf albums uit. Album nummer dertien, ‘The Heritics’, is aanstaande en verschijnt op 15 februari via Season Of Mist.

Rotting Christ is een black metal band uit Athene, opgericht in 1987 en wordt beschouwd als de een van de meest succesvolle Griekse metal bands ooit. In 1988 bracht de band zijn demo debuut ‘Leprosy of Death’ uit om 30 jaar later de dertiende full-length 'The Heritics' op de mensheid los te laten. Na een kerkkoor en gesproken tekst wordt de plaat ingeluid door 'In The Name Of God'. Blastbeats, grunts, gesproken teksten door zanger en gitarist Sakis Tolis en vooral veel sferische momenten. Dit is meteen waar de band voor staat, black metal vol sfeer. ‘Vetry Zlye’ zet voort als mid-tempo track met vocale gast bijdrage van de Russin Irina Zybina. Haar vocalen in de refreinen vormen een mooi contrast met de grunts. ‘Heaven and Hell & Fire’ is inhoudelijk het meest gevarieerde nummer en gaat van blastbeats, kerkzang naar een melodieus outro. ‘Hallowed Be Thy Name’ is een slepende track, terwijl ‘I Believe’ een echte rampestamper is. Hierin is over de zang nog een extra laag met een Griekse tekst. ‘Fire God And Fear’ is een track met een erg geslaagde gitaarsolo. Afsluiter ‘The Raven’ voelt echt aan als einde van een geslaagde plaat. De epische gitaarlijn en gesproken teksten werken toe naar een mooi eind.

Dat Rotting Christ al dertig jaar meedraait hoor je misschien wel. De manier waarop de band zijn black metal combineert met veel sferische elementen, de niet standaard grunt of krijs, maar veel gebruik van gesproken teksten, combinatie van up en mid tempo, echte gitaarsolo's en een mooie heldere productie maken dat de plaat niet verveelt. Voor de fan is het misschien een herhalingsoefening, maar wanneer je als dertiende album nog dit kaliber aanlevert tel je voorlopig nog mee in de scene. (Nick de Vet)

80/100

01. In The Name Of God
02. Vetry Zlye (ВЕТРЫ ЗЛЫЕ)
03. Heaven & Hell & Fire
04. Hallowed Be Thy Name
05. Dies Irae
06. I Believe (ΠΙΣΤΕΥΩ)
07. Fire God And Fear
08. The Voice Of The Universe
09. The New Messiah
10. The Raven

Line up:
Sakis Tolis - Guitar / Vocals
Andreas Lagios - Bassr
Giorgos Bokos - Guitar
Themis Tolis - Drums