Nailed to Obscurity Black Frost

Nuclear Blast Records

Website:

Nailed to Obscurity

Het Duitse Nailed to Obscurity is een band die sinds het ontstaan in 2005 flinke stappen neemt. Na de debuut plaat, ‘Abyss’ welke in 2007 werd uitgebracht in eigen beheer, werd er getekend bij het bescheiden label Apostasy Records en wat volgde was ‘Opaque’ (2013) in en ‘King Delusion’ in 2017. Nailed to Obscurity verscheen van onder de radar en werd opgeslokt door het Duitse label Nuclear Blast Records. Het resultaat is album nummer vier, ‘Black Frost’, welke op 11 januari verschijnt.

De progressie die de band maakte is terug te horen in de muziek, met ieder stapje die de band maakt wordt de muziek professioneler en worden de composities sterker. Klonk de melodische doom / death van het eerste album wat eenvoudig, op deze nieuwe plaat wordt direct duidelijk dat de band ook ten opzichte van het laatste album nieuwe stappen heeft gezet. Meest opvallend is de vocale inbreng van Raimund Ennenga, die behalve zijn brute vocalen ook sterke clean vocals weet te brengen, maar ook muzikaal is duidelijk vooruitgang geboekt.

Power drums openen het titelnummer ‘Black Frost’, de melodramatische vocalen bezorgen even de rillingen en de afwisseling naar de grunt gaat soepel en overtuigt. Het doom gevoel is prominent aanwezig met daarnaast een wat bombastisch gehalte, het geheel maakt het nummer tot een heerlijk afwisselende track. Luisterend naar het restant van het album, kom ik al snel tot de conclusie dat Nailed to Obscurity niet heeft stilgestaan. Behalve de sterke vocalen zijn ook de composities ijzersterk en overtuigend. Doomdeath van een andere klasse, nummers als ‘The Aberrant Host’, ‘Feardom’, ‘Cipher’ en eigenlijk alle nummers na de opener staan garant voor kwaliteit. Doomdeath pur sang en een bijzonder sterk album. (Erik van Dijk)

87/100

Tracklist:
01. Black Frost
02. Tears of the Eyeless
03. The Aberrant Host
04. Feardom
05. Cipher
06. Resonance
07. Road to Perdition