Mystifier Protogoni Mavri Magiki Dynasteia

Season of Mist

Website:

Mystifier

Mystifier is een Braziliaanse black / death metal band ontstaan in 1989. De band bracht tot op heden vier Full-lengths uit en het laatste album, ‘Profanus’, stamt al weer uit 2001. Na wat omzwervingen qua label (het meest aansprekende label is Osmose Productions) is de band terecht gekomen bij Season of Mist (Underground Activists) en dat label brengt op 8 maart, na 18 jaar de lang verwachte opvolger ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ uit.

Mystifier is oorspronkelijk opgericht door gitarist / bassist Beelzeebubth, drummer Lucifuge Rofocale, gitarist Behemoth, en zanger Meugninousouan in Salvador, Bahia. Beelzeebubth, ook wel Armando da Silva Conceiçăo, is het enige originele bandlid en met Diego DoUrden (bas, keyboards, zang) en drummer Eduardo "Warmonger" Amorim werd het nieuwe album opgenomen. ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ is een album geworden waar je wellicht een paar luisterbeurten op los moet laten om tot mijn conclusie te kunnen komen. Nu is Mystifier nooit echt een doorsnee band geweest maar waar de band nu mee op de proppen komt is veelzijdig. De rauwe black metal van de begin periode, intens obscure passages en (soms technische) death metal ingrediënten brengen een uniek product.

Het album opent met het wellicht meest obscure nummer ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ waarbij gastvocalen van o.a. Proscriptor McGovern (Absu) en Jim Mutilator (ex-Rotting Christ) te samen met Beelzeebubth een vocaal spel weten voor te schotelen dat simpelweg geweldig is. Muzikaal is het een extreem traag en simpel nummer dat duidelijk geschreven is om de vocalisten, met succes, te laten excelleren. Vocaal is er sowieso veel te horen zoals in het navolgende nummer ‘Weighing Heart Ceremony’ waar Beelzeebubth alleen van zich laat horen. De snelle en rauwe black metal passages zijn bruut, het temporiseren in het vervolg is heerlijk en obscuur. Mystifier heeft op deze plaat meer te bieden, veel meer. Snelle, meer death metal songs als ‘Akhenaton (Son Mighty Sun)’, waarbij ook goed met het tempo wordt gespeeld, en ‘Demoler las Torres del Cielo (en nombre del Diablo)’ waar het technische death metal aspect goed naar voren komt. Meest opvallende nummer is ‘(Introcucione d’la Melodia Mortuoria) Thanatopraxy’, een geweldig nummer op een riff die doet denken aan Black Sabbath.

Mystifier heeft ons maar liefst 18 jaar laten wachten op ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ en het wachten is het, wat mij betreft, waard. Een album dat even complex als simpel is, je wenkbrauwen doet fronzen en soms je ademloos doet luisteren. Jaarlijst materiaal. (Erik van Dijk)

87/100

Tracklist:
01. Protogoni Mavri Magiki Dynasteia 04:34
02. Weighing Heart Ceremony 05:04
03. Witching Lycanthropic Moon 05:26
04. Akhenaton (Son Mighty Sun) 04:47
05. Six Towers of Belial's Path 04:14
06. Demoler las Torres del Cielo (en nombre del Diablo) 04:11
07. Soultrap Sorcery of Vengeance 05:25
08. (Introcucione d’la Melodia Mortuoria) Thanatopraxy 06:13
09. Al Nakba (666 Days of War) 05:03
10. Chiesa dei Bambini Molestati 05:02