Murg Strävan

Nordvis Produktion

Website:

Murg

Murg lijkt zo een typische 13 in een dozijn black metal band. Komen uit Zweden, 2 leden, eigenlijk niets over bekend, zwart witte hoesjes, komen uit op zo`n semi underground label (Nordvis). Typisch zo`n band die je ook niet direct aan zou zetten om dat je er nog wel 100 kent. Bij toeval kreeg ik hun eerste plaat (‘Varg & Bjorn’) onder mijn snufferd geduwd van mede recensent Thomas van Golen en dat was in toch wel ruim de beste uit dat dozijn! Opvolger Gudatall was mij een beetje te vlak met een matige productie, vandaar dat ik erg benieuwd ging luisteren naar ‘Strävan’.

Na twee nummers hoor ik gelukkig al dat we hier meer uit het vaatje van de eerste plaat krijgen. Wat je kan verwachten is stuwende drums, met goede riffs. Vooral die goede riffs maken dat deze plaat boven het maaiveld uit komt. Het zijn allemaal oorwurmpjes die na 1 of 2 luisterbeurten in je hoofd blijven zitten. Af en toe gaat ook het gaspedaal goed in, maar doordat de riffs niet supersnel zijn werkt dat ook helemaal prima. Vul dat aan met een goede schreeuw en een productie die net niet te stofzuiger is maar wel genoeg distortion heeft dan gaat deze plaat wel in mijn top 20 eindigen dit jaar.

Qua stylistische referentie zou ik denk ik aan het einde van de "second wave" gaan zitten, maar er zit ook een dikke knipoog naar Taake in deze plaat. Dat is eigenlijk meer op sfeergebied dan dat ik de bands echt met elkaar zou vergelijken. Voor de liefhebber van de wat traditionelere sound met toch een originele eigen smoel! (Koos van Marle)

85/100

Tracklist:
01. Ur myren 03:59
02. Strävan 06:01
03. Berget 05:36
04. Renhet 04:46
05. Korpen 03:59
06. Tre stenar 04:33
07. Altaret 05:39
08. Stjärnan 06:06