Malevolent Creation The 13th Beast

Century Media Records

Website:

Malevolent Creation

Het uit Fort Lauderdale, Florida afkomstige Malevolent Creation is ontstaan in 1987 en heeft tot op heden 12 albums uitgebracht. In die ruim dertig jaar heeft de band een waslijst aan muzikanten gebruikt met als enige stabiele factor gitarist Phil Fasciana. Voor het 13de album, dat toepasselijk de naam ‘The 13th Beast’ heeft meegekregen, is er weer een volledig veranderde line-up ten opzichte van de voorganger ‘Dead Man's Path’ (2015). ‘The 13th Beast’ verschijnt op 18 januari via Century Media Records.

Malevolent Creation kent drie nieuwe gezichten. Eerst is daar bassist Josh Gibbs, drummer Philip Cancilla en als laatste gitarist / zanger Lee Wollenschlaeger, die de in 2018 aan darm kanker overleden zanger Brett Hoffmann vervangt. Malevolent Creation gaat furieus van start met het nummer ‘End the Torture’, dat rustig opent maar een tempoversnelling kent die nagenoeg het gehele nummer aanhoudt. Het nummer is snel en agressief maar klinkt daarnaast erg rommelig, een vaste lijn is lastig te vinden en dat doet het nummer geen goed. Met ‘Mandatory Butchery’ lijkt de band uit hetzelfde vaatje tappen, maar toch komt er gaandeweg meer lijn en meer herkenbare en terugkerende riffs. De lekkere valse solo maakt het nummer af.

Met het nummer ‘Canvas of Flesh’ komt er meer melodie in vooral de gitaarlijn. Het nummer opent mid-tempo, maar ook hier wordt het tempo weer flink opgeschroefd. ‘Born of Pain’ heeft een meer “old school vibe”. Het tempo is, behoudens wat versnellingen, voor Malevolent Creation begrippen laag en het nummer bevat een soort van groove. Fijne opbouw, bruut met souplesse. Na het rustpuntje gaat de band weer vol gas door en dan zonder met al te voorspelbare songs op de proppen te komen. Nummers als ‘Decimated’, ‘Bleed Us Free’ en afsluiter ‘Release the Soul’ hebben voldoende variatie en zijn aantrekkelijke death metal songs. Malevolent Creation heeft met ‘The 13th Beast’ met recht een beest uitgebracht, het merendeel is snoeihard en snel zonder zoals in het openingsnummer zichzelf voorbij te lopen. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. End the Torture 05:16
02. Mandatory Butchery 04:14
03. Agony for the Chosen 03:39
04. Canvas of Flesh 04:28
05. Born of Pain 06:51
06. The Beast Awakened 03:49
07. Decimated 04:33
08. Bleed Us Free 03:13
09. Knife at Hand 03:56
10. Trapped Inside 03:56
11. Release the Soul 05:31