Kampfar Ofidians Manifest

Indie Recordings

Website:

Kampfar

Kampfar is opgericht in 1994 door drummer Per-Joar Spydevold a.k.a. Dolk. De band uit het Noorse Fredrikstad bracht in 1997 de debuut plaat ‘Mellom skogkledde aaser’ uit, zes albums volgden waarvan ‘Profan’ (2015) het laatste is. Album nummer acht is aanstaande, op 3 mei brengt Indie Recordings het album genaamd ‘Ofidians manifest’

Om maar met de deur in huis te vallen, ‘Ofidians manifest’ is een intrigerend album geworden dat mij kan bekoren. Een boeiend album van begin tot eind waarin alle elementen aan het licht komen waar Kampfar, na pakweg 25 jaar, voor staat. Sterke ritmes, solide drumwerk, brute en soms ijzige vocalen en subtiliteit of obscuriteit door de gastvocalen. Pakkende nummers als ’Syndefall’ en ‘Ophidian’, waarbij de vocalen van Dolk en Ask intens en smerig overkomen, worden afgewisseld met een nummer als ‘Dominans’. Een wat trager nummer waarbij de gastvocalen van zangeres Agnete Kjølsrud (Djerv) in een duet een compleet andere sfeer weten te bewerkstelligen. Het snellere ‘Natt’ is de perfecte opvolger en geeft de diversiteit van Kampfar perfect weer. ‘Eremitt’, ‘Skamløs!’, er is geen nummer dat je niet weet te pakken. Het afsluitende ‘Det sorte’ heeft inbreng van Marianne Maria Moen, en met haar vocalen in dit overweldigende nummer is dit een perfect sluitstuk.

‘Ofidians manifest’ is een heerlijk divers album geworden waarmee Kampfar weer een stap heeft gezet. Een album dat met iedere luisterbeurt beter wordt en nog wel een paar rondjes zal gaan draaien op mijn platenspeler. (Erik van Dijk)

90/100

Tracklist:
01. Syndefall 04:15
02. Ophidian 04:48
03. Dominans 04:39
04. Natt 05:42
05. Eremitt 06:21
06. Skamløs! 06:25
07. Det sorte 08:29