Flotsam and Jetsam The End of Chaos

AFM Records

Website:

Flotsam and Jetsam

Flotsam and Jetsam is afkomstig uit Phoenix, Arizona en maakte in de jaren ’80 indruk met het debuut album ‘Doomsday for the Deceiver’ en de opvolger ‘No Place for Disgrace’. Er volgden albums niet door een ieder gewaardeerd werden maar sinds de terugkeer van Michael Gilbert in 2010 begint er langzaam weer muziek in de band te zitten en met Ken Mary (o.a. Fifth Angel, ex-Accept, ex-Alice Cooper) is de stijgende lijn doorgezet. Op 18 januari verschijnt ‘The End of Chaos’ via AFM Records.

In 2016 verscheen het gelijknamige album ‘Flotsam and Jetsam’, een album dat redelijke reviews kreeg en dat ook live goed gedragen werd door de fans. ‘The End of Chaos’ kunnen we eigenlijk goed vergelijken met het voorgaande album, het ligt in het verlengde en gaat zelfs een stapje verder de goede richting in. De plaat opent met het nummer ‘Prisoner of Time’ en is net als ‘Iron Maiden’ op het voorgaande album een Maiden-achtig nummer waarbij vooral de vocalen en het gematigde tempo en riffs aan de NWOBHM topper doen denken. De kracht van Flotsam and Jetsam ligt sinds jaar en dag in de up-tempo nummers en het navolgende nummer ‘Control’ brengt exact dat. Een lekker stevig nummer op snelheid en met sterke vocalen van Eric A.K.

Ook nummers die de snelheid, waar de band van origine bekend om staat, ontberen zijn meer dan de moeite waard. Neem nummers als ‘Prepare for Chaos’ of ‘Demolition Man’, lekkere thrash metal song met sterke riffs en solo’s, overtuigende zang en opvallend goed drumwerk. Nummers als ‘Unwelcome Surprise’ en ‘Snake Eye’ spreken qua tempo wellicht wat meer tot de verbeelding, maar eerlijk gezegd mankeert er weinig tot niets aan dit album. De conclusie is dan ook dat ’The End of Chaos’ veruit het beste werk is van Flotsam and Jetsam in de afgelopen jaren en dat dit album de moeite waard is om aan te schaffen. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Prisoner of Time 04:17
02. Control 03:45
03. Recover 04:08
04. Prepare for Chaos 03:45
05. Slowly Insane 03:53
06. Architects of Hate 05:04
07. Demolition Man 03:37
08. Unwelcome Surprise 05:07
09. Snake Eye 03:54
10. Survive 04:08
11. Good or Bad 03:55
12. The End 03:47