Dodsfall Doden Skal Ikke Vente

Osmose Production

Website:

Dodsfall

Dodsfall is een tweemans band die zijn roots heeft in Bergen Noorwegen. Tegenwoordig wonen de heren gespreid over Noorwegen en Zweden (Göteborg). Een Scandinavische true black metal band dus die de oude Noorse stijl hanteert. Ze bestaan al ongeveer tien jaar en hebben in die tijd vier albums uitgebracht en één EP. De enige vaste waarde in de band is mastermind Ishtar, die zichzelf tegenwoordig IS noemt. Voor de rest is de samenstelling van de band bij elke release anders geweest. IS heeft nu een drummer gevonden die debuteert op dit splinternieuwe album genaamd ‘Doden Skal Ikke Vente’. Net als het laatste album, die inmiddels alweer vier jaar oud is, is deze uitgebracht bij Osmose Production.

De plaat ramt er lekker in met het nummer ‘Hemlig Vrede’. Het doet me eigenlijk denken aan het oude Marduk. Toch wel heel anders dan dat ik had verwacht. De vele bandwisselingen door de jaren heen ga je toch wel terughoren in de sound van de band. Waar het eerste album (‘Den Svarte Skogen’) echt ranzig en obscuur klonk en ‘Djevens Evangelie’ zeer uitgebalanceerd en bijna toegankelijk klonk is het nieuwe album weer van een totaal andere orde. Het klinkt nu echt als een tweemans band, vrij kaal dus, en daarbij is de productie ook nog eens kraak helder, maar plat. Wederom een totaal andere sound dus. Is dat jammer? Ja en nee. Zoals elke release weet IS echt wel een kwalitatief goede plaat te maken, maar door het ontbreken van een eigen geluid is het best moeilijk een uitgesproken liefhebber te worden van deze band. ‘Doden Skal Ikke Vente’ (De Dood Zal Niet Wachten), is zeker een prima plaat geworden. Luister maar eens naar ‘Svarta Drommar’, ‘I De Dodens Oyne’ en ‘Ondskapelse’ en je begrijpt wat ik bedoel. Dit zijn gewoon hele goede black metal songs. Alleen vind ik bijna elke vorige release van de band beter, of misschien is dat niet het juiste woord: interessanter.

Het niveau in de black metal ligt verschrikkelijk hoog en er komen zo ontzettend veel goede albums uit dat je heden ten dagen echt met wat meer moet komen om er bovenuit te steken. Het nieuwe album van Dodsfall is prima, maar niet meer dan dat. Wellicht zijn jullie een andere mening toegedaan. Geef het zeker een kans zou ik zeggen. (Remco Kreft)

70/100

Track list:
01. Hemlig Vrede
02. Tåkefjell
03. Svarta Drömmar
04. Grå Himlar
05. Kampsalmer
06. I De Dødens Øyne
07. Ødemarkens Mørkedal
08. För Alltid I Min Sjæl
09. Ondskapelse
10. Skogstrollet