Deserted Fear Drowned By Humanity

Century Media Records

Website:

Deserted Fear

Deserted Fear is een Duitse death metal band ontstaan in 2007. Het trio had een aantal jaren uitgetrokken voor het perfectioneren van het geluid en kwam in 2010 met een demo. Het Duitse F.D.A. Records zag er wel brood in en via dat label verscheen in 2012 het debuut ‘My Empire’ en twee jaar later de opvolger ‘Kingdom of Worms’. Album nummer drie, ‘Dead Shores Rising’ verscheen in 2017 via Century Media Records en ook het nieuwste album ‘Drowned by Humanity’, dat op 8 februari verschijnt, komt uit via laatst genoemd label.

Muzikaal speelt Deserted Fear een mix tussen klassieke Zweedse death metal en een meer Amerikaanse old school variant. De mix maakt de muziek toegankelijk door het hoge melodische gehalte en het meer brute en rechtdoorzee beuk werk van de oude school. Nummers als opener ‘All Will Fall’ zijn geschreven op de Zweedse leest, melodische gitaarriffs en solo’s met solide drumwerk en passende vocalen van ritme gitarist Manuel Glatter. Bij ‘An Everlasting Dawn’ wordt er wat meer gespeeld met tempo’s en gaat het bij passages flink omhoog, het melodische gitaarwerk blijft het nummer beďnvloeden.

Met nummers als ‘Reflect the Storm’, ‘Welcome to Reality’ en ‘Stench of Misery’ komt het beuk werk van de old school death metal meer naar voren zonder het melodische echt uit het oog te verliezen. Opvallend is wel dat er meer variatie in het vocale gedeelte is, waren de eerste nummers vooral vrij vlak, bij deze songs wordt er meer gevarieerd met de zanglijn. Zo weet Deserted Fear goed te variëren met nummers zonder dat dit ten koste gaat van de onderlinge samenhang tussen de nummers. ‘Drowned By Humanity’ is geen eenheidsworst, maar gewoon een lekker album waarop Deserted Fear twee muzikale stromingen weet te verenigen. (Erik van Dijk)

78/100

Tracklist:
01. Intro
02. All Will Fall
03. An Everlasting Dawn
04. The Final Chapter
05. Reflect the Storm
06. Across the Open Sea
07. Welcome to Reality
08. Stench of Misery
09. A Breathing Soul
10. Sins from the Past
11. Scars of Wisdom
12. Die in Vain (bonus)
13. Tear of My Throne (re-recorded)