Children of Bodom Hexed

Nuclear Blast Records

Website:

Children of Bodom

Het Finse Children of Bodom bestaat officieel sinds 1997 maar is actief sinds 1993 onder de naam Inearthed, een naam waar afstand van werd gedaan omdat er een betere deal te tekenen was bij een groter label. Sinds 1997 is de band begonnen aan een opmars en verschenen er inmiddels negen albums, eerst via het gerenommeerde Sphinefarm Records, en op 8 maart verscheen het tiende album via Nuclear Blast Records, ‘Hexed’.

De line-up van de band is voor het grootste deel constant gebleven, alleen de positie van slag gitarist wisselde en wordt sinds 2015 ingevuld door Daniel Freyberg. Die stabiele line-up is het basis ingrediënt geweest voor de groei aan populariteit en het ontstijgen van de underground scene. De muziek die de band brengt kent weliswaar een flinke progressie, maar blijft trouw aan het format van melodische death metal met een flinke dosis power metal. Het nieuwe album ‘Hexed’ vormt hierop geen uitzondering, muzikaal zit alles weer uitstekend in elkaar en ook zanger / gitarist Alexi "Wildchild" Laiho klinkt heerlijk rauw en als vanouds.

Opener ‘This Road’ is zo’n nummer dat typisch herkenbaar is voor de band, lekker up-tempo, brute vocalen en sterk gitaarwerk waarbij de solo’s tot de verbeelding spreken en lekker heavy zijn. De synthesizer geeft een power metal vibe aan het opvolgende nummer ‘Under Grass and Clover’, een nummer dat enigszins onwennig klinkt door de wat statische vocalen maar muzikaal gewoon staat. Nummer als ‘Hecate's Nightmare’ en ‘Soon Departed ‘ vallen op, het tempo zakt en hoewel er genoeg heavy ingrediënten aanwezig zijn klinken de nummers voor mijn gevoel net wat te lief. Brute up-tempo nummers als ‘Kick in the Spleen’, het vette op power metal gebaseerde ‘Platitudes and Barren Words’ of titelnummer ‘Hexed’ doen goed en zorgen ervoor dat een iedere Children of Bodom ook dit album blind kan aanschaffen. (Erik van Dijk)

77/100

Tracklist:
01. This Road 04:33
02. Under Grass and Clover 03:33
03. Glass Houses 03:27
04. Hecate's Nightmare 04:09
05. Kick in the Spleen 03:34
06. Platitudes and Barren Words 04:13
07. Hexed 05:03
08. Relapse (The Nature of My Crime) 03:26
09. Say Never Look Back 04:23
10. Soon Departed 04:54
11. Knuckleduster 05:40