Candlemass The Door to Doom

Napalm Records

Website:

Candlemass

De Zweedse doom metal band rond bassist Leif Edling, Candlemass, behoeft geen introductie. De band, ontstaan in 1984 uit de asresten van Nemesis, is terug met een nieuw album. Op zich is een nieuwe plaat niet verwonderlijk, maar niet alleen de epische doom metal band is terug. De band heeft eindelijk zanger Johan Längquist weten te strikken, de man die de vocalen opnam voor ‘Epicus Doomicus Metallicus’ en daarna de band verliet ondanks ontelbare pogingen om hem voor de band te behouden. eind vorige maand verscheen ’The Door to Doom’ via Napalm Records.

Talloze zangers heeft de band versleten, de laatste was Mats Levén die het overigens niet onverdienstelijk deed. Andere namen die voorbij kwamen waren bijvoorbeeld Tony Martin, Messiah Marcolin of Robert Lowe, maar geen van allen deden Johan Längquist doen vergeten. Wanneer je het openingsnummer ‘Splendor Demon Majesty’ beluistert weet je eigenlijk meteen waarom. Wat een klasbak is die man, los van het feit dat een simpelweg een heerlijk opgebouwd up-tempo nummer is, lijkt Johan het niveau nog eens omhoog te trekken. De opening van ‘Under the Ocean’ is gevoelig en wanneer het tempo omhoog gaat ontpopt het zich in een heerlijk vet doom nummer, een sterke compositie met heerlijk solowerk van gitarist Lars "Lasse" Johansson.

Met ‘Bridge of the Blind’ komt er de traditionele ballad voorbij waarna de band het weer oppakt met sterke doom nummers waarbij we aantekenen dat ook ‘House of Doom’ van de in 2018 uitgebrachte EP voorbij komt. ‘The Omega Circle’ is een heerlijk nummer waarmee de band in stijl afsluit. Candlemass trapt met ‘The Door to Doom’ geen open deuren in maar verrast met een uitzonderlijk sterke plaat. De populariteit van de band stijgt naar grote hoogte en de band lijkt populairder dan ooit.

Met shows op Graspop, Hellfest en in eigen land de Eindhoven Metal Meeting moet het voor een ieder mogelijk zijn een live show mee te pakken. ‘The Door to Doom’ eindigt in ieder geval hoog in mijn jaarlijst voor 2019. (Erik van Dijk)

90/100

Tracklist:
01. Splendor Demon Majesty 05:29
02. Under the Ocean 06:13
03. Astorolus - The Great Octopus 06:42
04. Bridge of the Blind 03:44
05. Death's Wheel 06:51
06. Black Trinity 06:05
07. House of Doom 06:27
08. The Omega Circle 07:17