Battle Beast No More Hollywood Endings

Nuclear Blast Records

Website:

Battle Beast

Het Finse Battle Beast laat weer eens van zich horen want binnenkort verschijnt het vijfde album van de uit Helsinki afkomstige power metal band. De band is ontstaan in 2005 en na het debuut ‘Steel’ uit 2011 ging het opwaarts met de band. ‘No More Hollywood Endings’ verschijnt op 22 maart en is het vierde album via Nuclear Blast Records.

Hoe een band kan veranderen. Was het eerste album ’Steel’ nog een stevig power metal album, het werk dat erna verscheen was er toegankelijk en pop invloeden werden niet geschuwd. Belangrijkste wijzigingen in de band van de afgelopen jaren waren toch wel het vertrek van songwriter Anton Kabanen (Beast In Black) en de komst van de excentrieke zangeres Noora Louhimo in 2012, die zangeres van het eerste uur Nitte Valo deed vergeten. ‘No More Hollywood Endings’ gaat verder op de ingeslagen weg met vrolijke melodieën, poppy riffs en een overdosis aan keyboards. Hier en daar is er gelukkig nog een rauw randje te ontdekken.

Wanneer we luisteren naar het openingsnummer ‘Unbroken’ of bijvoorbeeld nummers als ‘Eden’ en ‘The Hero’ vallen een aantal dingen op. Allereerst de geweldige vocalen van Noora Louhimo, wat kan dat mens haar strot optrekken. wat tegen valt zijn de wat catchy refreinen en het wat doordringende geluid van de keyboards. Nummers als ‘Piece of Me’ en ‘Raise Your Fists’ klinken beduidend heavier waar ‘The Golden Horde’ heavy en sterk up-tempo is, nummers die torenhoog boven de rest uit tornen met sterk gitaarwerk en dito solo’s. ‘No More Hollywood Endings’ ligt weliswaar in de lijn der verwachtingen en is zeer toegankelijk en mainstream, maar voor de liefhebber van het wat meer rauwere werk staan er leuke tracks op dit nieuwe album. Live staat Battle Beast op 1 mei in Leiden in de Gebr. de Nobel en op 5 mei in de Biebob te Vosselaar. (Erik van Dijk)

70/100

Tracklist:
01. Unbroken 04:09
02. No More Hollywood Endings 03:55
03. Eden 04:00
04. Unfairy Tales 03:33
05. Endless Summer 03:38
06. The Hero 04:13
07. Piece of Me 03:40
08. I Wish 04:26
09. Raise Your Fists 06:10
10. The Golden Horde 03:59
11. World on Fire 04:04