Any Given Day Overpower

Arising Empire

Website:

Any Given Day

Dat we met het Duitse Any Given Day rekening moesten houden werd al snel duidelijk in 2014 toen zij hun debuut album ‘My Longest Way Home’ uitbrachten. Optredens met grote namen als Caliban en Sonic Syndicate volgde. In 2016 brachten zij hun tweede album ‘Everlasting’ uit, wat hun nog meer succes bracht. Ondertussen zijn ze een gevestigde naam binnen de metalcore scène. Eens kijken of ze deze status weten vast te houden met de release van hun derde album ‘Overpower’.

‘Start Over’ is de opener van het album, met een mooie melodieuze intro wordt je meegezogen in een nummer vol energie en agressie. Zanger Dennis Diehl is toch wel een klasse apart. Hij neemt zowel de mean vocals als de clean vocals voor zijn rekening. De balans tussen beide is perfect, en met een sterke verhalende lijn van lead gitarist Andy Posdziech zijn de overgangen tussen de verschillende stijlen uiterst subtiel verwerkt binnen het geheel. Al met al een heerlijke opening. ‘Loveless’ is al uitgebracht als single. Terechte keuze! Dit nummer beukt er werkelijk in. Met een heerlijke groove en agressie op de vocalen. De inzet van de stukjes clean werken versterkend en halen de heerlijke agressieve vibe zeker niet naar beneden. De break is rustig, maar met opbouwend drumwerk van Raphael Altmann worden we weer op niveau gebracht. Tof Nummer!

Tijdens de intro van ‘Savior’ is het de beurt aan gitaristen Andy Posdziech en Dennis ter Schmitzen om je mee te slepen, tot aan een alles verlossende schreeuw van zanger Dennis Diehl. Erg lekker gedaan. Deze mannen laten zien de kunst van de intro volledig te snappen. Dit nummer heeft werkelijk weer alles, van agressie tot melodie en dit alles weer op uiterst vakkundige wijze verwerkt tot een heerlijke smeltpot van diversiteit en toch eenheid. Met pittig drumwerk en elektro invloeden wordt ‘Taking Over Me’ ingezet. Dit nummer is volle bak rammen geblazen, en is het hardste tot dusver. Het heeft een aparte vibe, waar de clean stukken voor het eerst op dit album eigenlijk niet versterken. Maar aller jezus, die drummer is wel lekker bezig zeg! In ‘Lonewolf’ kiest vervolgens de band om ook de zachtere kant een beetje meer te belichten. De nadruk ligt meer op melodie en clean vocals en dat doen ze echt heel verdienstelijk. Het is een prima nummer om even op adem te komen, en bij een live set zal dat zeker nodig zijn.

‘Sure To Fail’ is ook zo’n nummer waar de nadruk meer op de clean vocals lijkt te liggen. Toch wisselt het lekker af en zit er een fijn tempo in. ‘In Deafening Silence’ opent met alles behalve silence. De drummer heeft zijn pedalen weer gevonden en gaat vol gas tijdens dit nummer. Ook het toffe gitaarspel mag benoemd worden en brengt de nodige eenheid. De diversiteit van stijlen is enorm in dit nummer. Met prog invloeden, deathcore en metalcore gaat het werkelijk alle kanten op. ‘Fear’ is dan weer wat rustiger. Dit soort nummers laten zien dat de mannen naast diverse stijlen binnen de nummers ook nagedacht hebben over de opbouw van het album. ‘Fear’ is duidelijk meer een rocknummer maar misstaat zeker niet binnen het geheel. Nog een keer vol gas rammen is het met afsluiter ‘Never Surrender’. Wederom weten de mannen op speelse wijze om te gaan met diverse stijlen en de inzet van verschillende vocalen. Het is een lekkere afsluiter van een tof album.

Met ‘Overpower’ kunnen we alleen maar stellen dat de heren van Any Given Day een topplaat hebben geproduceerd. Werkelijk alles klopt. Het is verassend en verveelt geen moment. Het is divers en toch ook doordacht. Dit is een absolute aanrader. Daarmee kunnen we stellen dat we ook de komende jaren rekening mogen houden met Any Given Day. (Juliette Ruygrok)

85/100

Tracklist;
01. Start Over
02. Loveless
03. Savior
04. Taking Over Me
05. Lonewolf
06. Devil Inside
07. Sure To Fail
08. In Deafening Silence
09. Whatever It Takes
10. Fear
11. Never Surrender