With The Dead With The Dead

Rise Above Records

Website: With The Dead 

With The Dead is een nieuwe band opgericht door de heren Tim Bagshaw en Mark Greening bekend van o.a. doom / stoner metal band Electric Wizard. Het duo kreeg al snel gezelschap van een andere bekende in de wereld van doom metal en aanverwante genres namelijk Lee Dorrian. De heer Dorrian is natuurlijk bekend van de startende line-up van grindcore legendes Napalm Death en als frontman en medeoprichter van doomsters Cathedral. De connectie tussen deze heren, los van muzikale smaak, is Rise Above Records waarvan Lee Dorrian de eigenaar is en waar Electric Wizard onder contract staat. Het album kent een zestal tracks en duurt een slordige 40 minuten en de stijl laat zich hier raden. Hoofdingrediënt is hier doom metal maar het geheel klinkt een stuk heavier dan dat wij gewend zijn van deze heren in andere projecten. Zware doom met sludge achtige invloeden en ook de vocalen van Lee klinken een stuk agressiever dan dat we de afgelopen jaren van hem gewend zijn.

De openingsnummers "Crown of Burning Stars” en "The Cross” klinken zoals het hoort. Loodzwaar met rauwe vocalen en de nodige sludge invloeden. Hiermee wordt duidelijk dat With The Dead een wat andere richting is ingeslagen dan de heren gewend waren te doen in eerdere bands. “Nephthys” en "Living With the Dead” zijn twee lekkere intense songs die je eigenlijk verwacht van dit gezelschap. Lekkere zware doom / stoner achtige songs met wat meer melodie dan in de openingsnummers en wat voorzichtige gitaarsolo’s. "I am Your Virus” is een nummer met iets meer tempo en een lekker schreeuwerig refrein. Het sluitstuk van deze plaat luistert naar de naam "Screams from my Own Grave”, een loodzwaar en extreem traag nummer met heerlijk smerige vocalen van zo’n 9 minuten dat het album op een waardige manier afsluit.

With The Dead heeft een lekkere zwaar debuut plaat afgeleverd. Met doom metal als hoofdingrediënt op smaak gemaakt met een vleugje stoner en sludge geven het geheel een heerlijk eindresultaat. Het album wordt uitgebracht door Rise Above Records en is vanaf 16 oktober verkrijgbaar. (Erik van Dijk)

Tracklist:
01. Crown of Burning Stars
02. The Cross
03. Nephthys
04. Living With The Dead
05. I Am The Virus
06. Screams From My Own Grave

Line-up:
Lee Dorrian - Vocals
Tim Bagshaw - Guitar / Bass
Mark Greening - Drums

Koop nu With The Dead bij LARGE