High On Fire Luminiferous

Century Media Records

Website: High On Fire

Het was pas na het verdienstelijke optreden van High on Fire op het Roadburn festival in 2014 dat deze uit Amerika afkomstige band op mijn radar verscheen. Lekkere stoner metal is het recept en deze drie heren uit Oakland (Californië) brengen dit al sinds 1998. Met ‘Luminiferous’ krijgen we inmiddels de zevende full length album voor onze kiezen.

We knallen uit de startblokken met "The Black Plot”, een lekker een up tempo nummer met ietwat melodieuze zanglijn in het refrein. “Carcosa” en het opvolgende "The Sunless Years” zijn mid tempo nummers en klinken heerlijk zwaar, wat opvalt is dat het geheel maar vooral de zang veel melodieuzer is dan op voorgaande albums. "The Sunless Years” en de titelsong “Luminiferous” zijn mijn favoriete tracks van dit album en zijn harde, snelle en ongecompliceerde nummers die heerlijk doorknallen. Het zweverige "The Falconist” klinkt naar mijn smaak wat te populair en is duidelijk de minste zong. Zo klinkt ook "The Dark Side Of The Compass”, dus niet zoals ik gewend ben van deze mannen, traag, vol melodie en gevuld met een gitaarsolo is deze song nog best te pruimen. "The Cave” is de traagste song en klinkt bijna als een ballad. De overduidelijke effecten in de vocalen tijdens de rustige stukken zijn opvallend doch niet hinderlijk. Het album wordt afgesloten met de song "The Lethal Chamber” een lekkere trage en typische stoner track met de bekende ruige vocalen van zanger / gitarist Matt Pike.

Over het geheel is het weer een lekker album geworden, wat toegankelijker dan voorgaande albums maar dat is niet per definitie negatief. ‘Luminiferous’ is uitgebracht door Century Media Records en is vanaf 19 juni verkrijgbaar als CD, Digital Download, 2LP & CD Gatefold black Vinyl. (Erik van Dijk)

Tracklist:
01. The Dark Plot
02. Carcosa
03. The Sunless Years
04. Slave The Hive
05. The Falconist
06. Dark Side Of The Compass
07. The Cave
08. Luminiferous
09. The Lethal Chamber


Line-Up:
Matt Pike – Vocals / Guitar
Des Kensel - Drums
Jeff Matz – Bass

Koop nu High On Fire  bij LARGE