Firespawn Shadow Realms

Century Media Records

Website: Firespawn

Het debuut album van Firespawn is er een waarna ik heb uitgekeken en dit kwam, in eerste instantie, vooral door samenstelling van dit gezelschap. Immers treffen we hier zanger Lars Göran Petrov en gitarist Victor Brandt van Entombed, bassist Alex Friberg (Necrophobic), gitarist Fredrik Folkare (Unleashed, Necrophobic) en drummer Matte Modin (Dark Funeral, Defleshed), een vijftal metal veteranen die hun sporen reeds hebben verdient. De heren hebben als motivatie “het maken van agressieve death metal” met de slogan "Dedication. Discipline. Death Metal.” maar vooral snellere death metal maken dan in hun andere bands. Firespawn werd al snel opgepikt door Century Media resulterend in een 7 inch release begin augustus dit jaar. Deze single, “Lucifer Has Spoken”, was dan ook mijn tweede reden om met spanning uit te zien daar het volledige album.

Deze debuut plaat heeft de naam 'Shadow Realms’ meegekregen en voldoet volledig aan mijn verwachtingen, een knap staaltje death metal dat eigenlijk alles in zich heeft wat het genre zo aantrekkelijk maakt. Brute death metal afgewisseld met groovende stukken en subliem gitaar en solowerk waarmee dit Zweedse gezelschap laat horen hun instrumenten perfect te beheersen. Het album kent lekkere vette brute songs zoals openingsnummer “The Emperor”, “Ruination” en titelsong “Shadow Realms” waar de vonken vanaf spatten met brute vocalen en ruimte voor uitstekend gitaarwerk. Daarnaast zijn lekkere zware mid tempo songs zoals “Necromance” en “Ginnunga” te horen en om het evenwicht in balans te houden zijn er songs als “Lucifer Has Spoken” een heerlijk trage song en bijna black achtige track. Het muzikale intermezzo “Contemplate Death” had voor mij niet echt gehoeven hoewel de “skills” hier wel weer worden getoond. Het sluitstuk, “Infernal Eternal” is ook een nummer waar ik persoonlijk niet veel mee kan, een lekkere solo maar dat was het wel wat dit nummer betreft.

De naam Firespawn wordt door Alex Friberg uitgelegd als: "een niet te stoppen marcherende kracht die alles op zijn weg zal vernietigen” en dat is wat deze plaat doet. Door denderen met old school death metal met uitzonderlijk gitaarwerk zonder het te overdrijven. Al met al een heerlijke debuut cd! Het album wordt uitgebracht door Century Media en is verkrijgbaar als CD Digipak, LP (180 g, 4-page inlay, poster, CD), Download/Stream vanaf 13 november. (Erik van Dijk)

Tracklist:
01. The Emperor
02. Imperial Burning
03. Lucifer Has Spoken
04. Spirit Of The Black Tide
05. Contemplate Death
06. All Hail
07. Ruination
08. Necromance
09. Shadow Realms
10. Ginnunga
11. Infernal Eternal 2

Line-Up:
LG Petrov – Vocals (Entombed A.D., ex-Morbid, ex-Nihilist)
Alex Impaler - Bass (Necrophobic, Naglfar (live))
Victor Brandt – Guitar (Entombed A.D., ex-Satyricon)
Fredrik Folkare – Guitar (Unleashed, Necrophobic)
Matte Modin – Drums (Raised Fist, ex-Dark Funeral, ex-Defleshed)

Koop nu Firespawn bij LARGE