Bodyfarm Battle Breed

Cyclone Empire

Website: Bodyfarm

Dat Bodyfarm inmiddels geen onbekende band meer is de metal wereld moge duidelijk zijn. De band is opgericht in 2009 door zanger / gitarist Thomas Wouters en drummer Quint Meerbeek. Sinds de release van hun gelijknamige EP in 2010 heeft de band de nodige aandacht getrokken van mening old school death metal liefhebber. Na de release van ‘Malevolence’ (2012) en ‘The Coming Scourge’ (2013) volgt nu de derde full-length genaamd ‘Battle Breed'. Om met de deur in huis te vallen, wat hebben deze heren een progressie gemaakt! ‘Battle Breed’ is een album geworden om de vingers bij af te likken en een “must have” voor een ieder die zich kan vinden in dit genre.

Het album opent met een instrumentaal, duister intro "Hell March”, gearrangeerd door Clemens Wijers (Carach Angren), als opmaat voor de opening song "The Dark Age”. Een song die je vast pakt bij je strot en je meesleurt in de afgrond van de donkere eeuwen. Bijzonder detail is dat Martin van Drunen (o.a. Asphyx, Hail Of Bullets) de uitzonderlijk “smerige" gast vocalen voor zijn rekening neemt wat een extra dimensie geeft aan deze voortreffelijke opener. "Saxon Victory” hakt er in en is een lekker up tempo nummer met vette drums en pakkende gitaarrifs. Dat winst en verlies dicht bij elkaar liggen is geen wonder. Zo ook op dit album getuige de volgende song "Dawn Of Defeat”. Deze song knalt uit te startblokken tot halverwege het nummer het tempo eruit gaat en er een black metal achtige sfeer opduikt. Dit resulteerd in een heerlijk vermakelijke en afwisselende track. Wat volgt is "The Last Crusade” en dit is wat mij betreft de minste song van deze plaat maar scoort nog steeds een dikke voldoende. De song verliest op een of andere manier de kracht na meerdere luisterbeurten. "Prince Of Wallachia” is naar mijn mening een van de betere tracks. Het nummer gaat bij aanvang lekker uptempo van start maar na het zich herhalende intro gaat de song verder met heerlijke zware en trage doom achtige donkere passages. "Storming Revolution” is gewoon een lekkere old school death metal track zoals je gewend bent van deze heren, in een woord vermakelijk. "Firing Squad” is een pareltje, een heerlijke track met tal van tempo wisselingen en een lekkere gitaar solo, donker en traag en snelle death, boeiend van begin tot eind. Een vreemde eend? Nee, dat dan ook weer niet maar “Wolfpack” is een song die niet zou misstaan op een black metal album waaruit eens te meer de variëteit van songs op dit album blijkt. De laatste nieuwe song op dit album luistert naar de naam "Death By Fire” en is evenals de opening track een absolute knaller, smerige vocalen, bruut en snel en echt een van mijn favorieten op dit heerlijke album. Als toetje krijgen we de dan nog de opnieuw opgenomen versie van "Slaves Of War” van de debuut EP voorgeschoteld, wat een heerlijke afsluiter!

Bodyfarm heeft met het afleveren van dit album flinke stappen gemaakt zowel muzikaal maar zeker ook vocaal. Zo bewijst zanger Thomas flink wat in zijn mars te hebben. Ik weet dan ook bijna zeker dat als dezelfde passie en agressie on stage kan worden gebracht dat deze heren internationaal hoge ogen gaan gooien. Het album is in ieder geval dik in orde en verdient een plek in de platenkast van iedere liefhebber van old school death metal. De cover van ‘Battle Breed’ is gemaakt door Juanjo Castellano en het album wordt uitgebracht door Cyclone Empire. Vanaf 6 november is het album verkrijgbaar als CD en LP, in beide gevallen inclusief de bonus track. (Erik van Dijk)

Tracklisting:
01. Hell March
02. The Dark Age (feat. Martin van Drunen)
03. Saxon Victory
04. Dawn Of Defeat
05. The Last Crusade
06. Prince Of Wallachia
07. Storming Revolution
08. Firing Squad
09. Wolfpack
10. Death By Fire
11. Slaves Of War (Bonus-Track)

Line up:
Alex Seegers - Bass
Quint Meerbeek - Drums
Bram Hilhorst - Guitars
Thomas Wouters - Vocals, Guitars

Koop nu Bodyfarm bij LARGE