The Charm The Fury A Shade Of My Former Self

Listenable Records

Website:

The Charm The Fury

Het debuutalbum van het uit Amsterdam afkomstige The Charm The Fury, dat de titel ‘A Shade Of My Former Self’ heeft meegekregen is op 16 september via Listenable Records verschenen. Afgelopen jaar debuteerde de band echter al de EP ‘The Social Meltdown’ waarmee de band een veelbelovende indruk achter liet. Vervolgens toerde The Charmed The Fury met acts als I Killed The Prom Queen, Oh Sleeper en Textures en was de band te zien op festivals als Groezrock, Zwarte Cross en onlangs nog op het Baroeg Open air festival. The Charmed The Fury wordt aangevoerd door zangeres Caroline Westendorp en muzikaal tapt de band uit het metalcore vaatje waarbij de band geïnspireerd is door bands als Underoath, For Today, Architects en Every Time I Die.

Het album gaat van start met een mooi instrumentaal piano intro in de vorm van “The Unveiling” waarop de band uit de startblokken schiet met het felle “A Testament”. Zo is de song voorzien van felle riffs, brute breakdowns en krachtige grunts en furieuze screams die op hun beurt afgewisseld worden door melodieuze en cleane zangpartijen. “Carte Blanche” gaat van start met harmonieuze samenzang die al snel overgaat naar krachtige screams en grunts van Caroline. Verder bevat de song een sfeervol einde waarmee de band de nodige afwisseling weet te bewerkstelligen. “A Shade of My Former Self” gaat nog rustig van start, maar al snel gaat de band op volle kracht ertegen aan. De krachtige riffs en brute grunts worden afgewisseld met cleane meerstemmige zangpartijen waarbij het geheel zelfs wat commercieel klinkt. Tijdens “The Enemy” wordt de band bijgestaan door zanger Jamie Graham van Heart Of A Coward die de song van een extra dimensie voorziet. Tijdens “Colorblind” is vervolgens de hoofdrol weggelegd voor Textures zanger Daniël de Jongh. “In the Wake of Pride” is een rustig instrumentaal intermezzo als aanloop naar het felle “Living Saints”. Naast het felle gitaarwerk en de krachtige drumpartijen zijn de song tevens voorzien van de nodige elektronische tonen en vervormde zangpartijen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar een nummer als “Heartless, Breathless”, of het catchy “Deliverance” dat het album op gepaste wijze afsluit.

Al met al weet de band een prima debuutalbum af te leveren. De grunts en screams van Caroline Westendorp komen krachtig en overtuigend over, al zijn deze niet altijd even consistent. Dit neemt echter niet weg dat Caroline een prima prestatie heeft weten neer te zetten. Muzikaal zitten de songs verder uitstekend in elkaar waarbij de hoofdrol is weggelegd voor beide gitaristen. Ook de productie is prima te noemen waarbij het geluid krachtig, helder en vol klinkt. The Charm The Fury kan de concurrentie dan ook met gemak aan, fans van bands als Blessthefall, Miss May I, Underoath, The Collected en The Devil Wears Prada moeten deze band zekers eens gaan beluisteren.

Tracklist:
01. The Unveiling
02. A Testament
03. Carte Blanche
04. A Shade of My Former Self
05. The Enemy
06. Colorblind
07. In the Wake of Pride
08. Living Saints
09. Heartless, Breathless
10. Virtue of Leadership
11. A New State of Mind
12. Deliverance

Line-up:
Caroline Westendorp - Vocals
Mathijs Parent - Guitar
Rolf Perdok - Guitar
Lucas Arnoldussen - Bass
Mathijs Tieken – Drums

Koop nu The Charm The Fury bij LARGE