Swallow The Sun Emerald Forest And The Blackbird


Spinefarm Records

Website :

Swallow The Sun

Zo’n tweeëneenhalf jaar na het prima ‘New Moon’ heeft de melodic doom-metal band Swallow The Sun een nieuw album uit. Het inmiddels vijfde album van de band heeft de titel ’Emerald Forest And The Blackbird’ meegekregen. Als bron van inspiratie diende onder meer het Finse slaapliedje “Sininen Uni”. Het album werd onder meer opgenomen in Drumforest Studios in Viitasaari en de Sonic Pump 2 in Helsinki door Mikko Karmila (Nightwish, Amorphis, Children of Bodom) en door Hannu Honkonen in de Noisework Studios in Helsinki.

Opener “Emerald Forest And The Blackbird” is meteen kraker van jewelste, naast de donkere diepe grunts van Mikko Kotamäki bevatten de zangpartijen tevens scherpe black metal screams. Verder bevat de song slepende gitaarpartijen, sferische keyboardstukken en melancholische passages. Het volgende “This Cut Is The Deepest” is mede door de akoestische gitaarpartijen en de cleane zang van Kotamäki wat toegankelijker. De strijkers en sporadische grunts zorgen hierbij voor de nodige afwisseling. “Hate, Lead The Way” gaat vervolgens van start met krijsende zangpartijen. De song is verder voorzien van melodieuze passages, diversen snelheidswisselingen, trage riffs en sferische keyboardpartijen. Tijdens het rustige “Cathedral Walls” is het Anette Olzon (Nightwish) die de vrouwenzang voor haar rekening neemt. “Hearts Wide Shut” gaat rustig van start, maar al snel zorgen de krachtige grunts van Kotamäki voor de juiste sfeer. Het horror verhaal wordt voorgezet met “Labyrinth Of London - Horror Part V”, een enigszins uptempo nummer voorzien van krachtig gitaarwerk. De wisselende passages met cleane zangstukken, black metal screams en gesproken teksten maken deze song samen met het titelnummer tot een van de betere van het album. Ook het krachtige “Of Death And Corruption” weet mij wel te boeien. “April 14th” is vervolgens een eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Peter Steele. De band weet door gebruik te maken van flarden tekst van Type O’Negative een donkere en beklemmende sfeer neer te zetten. Vooral het einde van de song is zeer doomy. Het album wordt vervolgens op gepaste wijze afgesloten met “Night Will Forgive Us”, waarbij de band nog eenmaal laat horen waar Swallow The Sun voor staat.

Met ‘Emerald Forest And The Blackbird’ heeft de band een zeer afwisselend en vertrouwd klinkend album afgeleverd. Om het album in enkele luisterbeurten te doorgronden valt echter niet mee want elke luisterbeurt zijn er wel nieuwe details te ontdekken. Fans van het Opeth, Paradise Lost, Amorphis en My Dying Bride die de band nog niet kennen moeten dit album zeker eens gaan beluisteren. Verder staat de band op woensdag 2 mei in het voorprogramma van Paradise Lost in de Utrechtse Tivoli, dus gaat dat zien!

Tracklist:
01. Emerald Forest And The Blackbird
02. This Cut Is The Deepest
03. Hate, Lead The Way
04. Cathedral Walls
05. Hearts Wide Shut
06. Silent Towers
07. Labyrinth Of London - Horror Part V
08. Of Death And Corruption
09. April 14th
10. Night Will Forgive Us

Lineup:
Mikko Kotamäki – Vocals
Juha Raivio – Guitars
Markus Jämsen – Guitars
Aleksi Munter – Keyboards
Matti Honkonen – Bass
Kai Hahto – Drums