Napalm Death Utalitarian


Century Media Records / EMI Music

Website :

Napalm Death  

Napalm Death is een instituut. Nu ik er zo eens over nadenk, terwijl ik rustig met een bakkie thee achter mijn PC een review zit te tikken, realiseer ik het me nogmaals. Veertien (langspeel)platen lang nu alweer, talloze splits, EPs en 7”s niet meegerekend. En er zijn zoveel bands waarvoor Napalm wegverbreder geweest is, of waar zij leentjebuur hebben gespeeld. En toch...

Niks “en toch”! Hup, dat gaspedaal in en de beuk erin. Zo moeten Mitch, Shane, Danny en Barney gedacht hebben bij het schrijven van deze plaat. Want ze zijn dan misschien een dagje ouder geworden, maar even laten zien wie de baas is, lukt nog steeds. Na de vorige twee klappers, krijgen we weer een prima plaat voorgeschoteld met ‘Utalitarian’. Wie die titel bedacht heeft, mogen ze wat mij betreft ophangen, maar de muziek is weer dik in orde. Genoeg afwisseling, met punky stukken in “Errors In The Signals” en zelfs een jazz-saxofoon die opduikt in het derde nummer, “Everyday Pox”. Songs als ‘The Wolf I Feed’ en ‘Gag Reflex’ zijn nummers die gewoon blijven boeien, omdat ze goed in elkaar zitten. Versnellen, vertragen, het is allemaal zo effectief uitgevoerd.

De doorgewinterde fan weet wat ie moet verwachten. De lijn van de laatste twee platen wordt moeiteloos doorgezet en het hoge niveau van ‘Smear Campaign’ en ‘Time Waits For No Slave’ moeiteloos vastgehouden. Sommige leden mogen dan wel de vijftig gepasseerd zijn, of er tegenaan hikken, er zijn zat bands met gasten van twintig die dit niveau nooit gaan halen. (Koos van Marle)

85/100

Tracklist:
01. Circumspect
02. Errors In The Signals
03. Everyday Pox
04. Protection Racket
05. The Wolf I Feed
06. Quarantined
07. Fall On Their Swords
08. Collision Course
09. Orders Of Magnitude
10. Think Tank Trials
11. Blank Look About Face
12. Leper Colony
13. Nom De Guerre
14. Analysis Paralysis
15. Opposites Repellent
16. A Gag Reflex

Lineup:
Shane Embury - Bass
Mitch Harris - Guitars, Vocals
Mark "Barney” Greenway - Vocals
Danny Herrera - Drums