It Bites A Map Of The Past


Insideout Music

Website :

It Bites

Het Engelse It Bites kende zijn hoogtijdagen eind jaren ’80 en bracht in die periode een viertal albums uit waaronder het debuut ‘The Big Lad In The Windmill’ uit 1986, met de bescheiden hit ‘Calling All The Heroes’. Na een laatste live album in 1991 trok zanger Francis Dunnery echter de stekker uit de band om zich te richten op een solocarrière die redelijk succesvol was. In 2003 organiseerde Dunnery een fan meeting, en nodigde de overige bandleden uit. Het optreden dat men hierbij gaf smaakte naar meer, maar Dunnery liet het blijkbaar weer afweten. De overige drie leden lieten het er nu echter niet bij zitten en vonden zanger / gitarist John Mitchell (Arena / Kino) bereid hen te vergezellen op een tour in 2006, gevolgd door een live-album in 2007. De nieuwe samenwerking beviel blijkbaar: bassist Dick Nolan werd vervangen door Lee Pomeroy en september 2008 lag daar na bijna 20 jaar ineens een nieuw It Bites studioalbum, getiteld ‘The Tall Ships’. Nu, inmiddels vier jaar later heeft de band opnieuw een album opgenomen, dat de titel ‘A Map Of The Past’ heeft meegekregen en op 26 maart via Insideout Music is uitgekomen.

Wat we op dit nieuwe album voorgezet krijgen is symfonische progrock met een AOR randje met een dikke knipoog naar de jaren tachtig. Zo wordt het album afgetrapt met het zeer rustige “Man In The Photograph”. Het volgende “Wallflower” is opgebouwd rond een rustige riff, waarbij ingetogen zangpartijen van John Mitchell en de ritmische keyboardpartijen van John Beck het geheel afmaken. De volgende songs liggen vervolgens in dezelfde lijn waar slechts sporadisch verandering in komt. Zo bevat het enigszins uptempo “Flag” eindelijk wat meer pit. Zo is de song voorzien van krachtig gitaarspel, opgewekte keyboard partijen en mooie zangpartijen van Mitchell. Ook “The Big Machine“ is wat krachtiger dan de eerste vier songs van het album, maar echt stevig wordt het nooit of het moet het krachtige drumwerk van Bob Dalton zijn. Het ruim zes minuten durende “Meadow And The Stream” is de langste song van het album waarbij vooral de onderlinge kwaliteiten van de verschillende bandleden opvallen want spelen kunnen ze wel. Het voorlaatste “The Last Escape“ is opnieuw een ingetogen song, waarop het album wordt afgesloten met, zoals de titel al doet vermoeden door het nummer “Exit Song”.

Al met al heeft It Bites een prima, melodieus progrock album afgeleverd voorzien van sterke composities en een warm vertrouwt geluid. Dit album is echter voor de doorgewinterde rock en metal fan net wat te soft, maar voor wie eens een rustig achtergrond muziekje op wil zetten is deze release prima geschikt.

Tracklist:
01. Man In The Photograph
02. Wallflower
03. Map Of The Past
04. Clocks
05. Flag
06. The Big Machine
07. Cartoon Graveyard
08. Send No Flowers
09. Meadow And The Stream
10. The Last Escape
11. Exit Song
Line-up:
John Beck - Keyboards
Bob Dalton - Drums
John Mitchell – Vocals, Guitar
Lee Pomeroy – Bass

Koop nu It Bites bij LARGE