Death Vivus


Releapse Records

Website :

Death

Afgelopen jaar heeft Relapse Records al de Death albums ’Individual Thought Patterns’, ‘Human’ en ‘The Sound of Perseverance’ opnieuw uitgebracht. Nu zijn het de twee live albums die de band in oktober 2001 via Nuclear Blast uitbracht aan de beurt. Het dubbelalbum zal op 28 februari uitkomen en heeft de titel ‘Vivus’ meegekregen. Op beide schijfjes wordt bandleider Chuck Schuldiner bijgestaan door Richard Christy, Scott Clendenin en Shannon Hamm die ook te horen zijn op het ‘The Sound of Perseverance album.

Death werd in 1983 opgericht door zanger / gitarist Chuck Schuldiner en wordt door velen beschouwd als wellicht dé belangrijkste deathmetal band ooit. Het eerste album, ‘Scream Bloody Gore’ (1987) en de opvolger ‘Leprosy’ (1988) zijn nog pure deathmetal albums, maar met ‘Spiritual Healing’ (1990) laat de band al een ander geluid horen. Het is echter op het ‘Human’ uit 1991 waar de band een geheel nieuwe weg inslaat, het album is vooral veel technischer dan zijn voorgangers maar ook is het album zeer heavy. ‘Individual Thought Patterns’ verschijnt in 1993, waarop de band de ingeslagen weg verder doorvoert met een geheel vernieuwde line up met onder andere Gene Hoglan (Dark Angel) op drums en Andy Laroque (King Diamond) op gitaar. Na deze release verschijnen nog de albums ‘Symbolic’ (1995) en ‘Sound of Perseverance’ (1998) waarmee de band uiteindelijke een ware cultstatus weet te bewerkstelligen. De metalwereld is dan ook geschokt als bandleider en muzikaal genie, Chuck Schuldiner op 13 december 2001 overlijd aan de gevolgen van een hersentumor.

De eerste van de twee live cd’s op deze release is het ‘Live in L.A. (Death & Raw)’ album dat opgenomen werd op 5 december 1998 in de beroemde Whisky A Go-Go club in Los Angeles. Deze release was oorspronkelijk bedoeld om geld bijeen te brengen voor de behandeling van de ziekte van Chuck Schuldiner. De tweede cd bevat de opnames van het Dynamo Open Air in mei 1998 en net als het de ‘Live in L.A.’ cd tevens uitgebracht op DVD. Net als de eerdere re-releases van Relapse Records bevat deze cd nieuw artwork, liner notes van voormalig bandleden en nooit eerder vertoonde foto’s.

Wat betreft het geluid van deze twee schijven, dat is gewoon ruw, ongemixt en rauw zonder studio overdubs op het album geplaatst. Verwacht dan ook geen kwaliteitsopnames van bands als Iron Maiden of Rush, waarbij grote budgeten gemoeid gaan. Nee, dit is dus gewoon zoals de band in 1998 klonk, niet meer en niet minder. Dat neemt echter niet weg dat voor wie deze opnames nog niet in huis heeft om dit alsnog te doen. Ik heb dit dubbel album al voor zo’n 12 a 13 euro op diversen websites zien staan, dus voor de prijs hoef je het niet te laten.

Disc 1 - Live In Hollywood (1998)

01. The Philosopher
02. Spirit Crusher
03. Trapped In A Corner
04. Scavenger Of Human Sorrow
05. Crystal Mountain
06. Flesh And The Power It Holds
07. Zero Tolerance
08. Zombie Ritual
09. Suicide Machine
10. Together As One
11. Empty Words
12. Symbolic
13. Pull The Plug

Disc 2 - Live In Eindhoven (1998)

01. The Philosopher
02. Trapped In A Corner
03. Crystal Mountain
04. Suicide Machine
05. Together As One
06. Zero Tolerance
07. Lack Of Comprehension
08. Flesh And The Power It Holds
09. Flattening Of Emotions
10. Spirit Crusher
11. Pull The Plug

Line-up:
Chuck Schuldiner – Vocals, Guitar
Richard Christy – Drums
Scott Clendenin – Bass
Shannon Hamm – Guitar