Anvil Back To Basics / Still Going Strong (Re-Release)


Steamhammer/SPV

Website :

Anvil

In navolging van de eerdere Anvil heruitgaven van de albums ‘Strength of Steel‘ (1987), ‘Pound for Pound‘ (1988) en ‘Worth the Weight’ (1991) in 2011 heeft Steamhammer/SPV onlangs de albums ‘Back To Basics’ (2004) en ‘Still Going Strong’ (2002) opnieuw uitgebracht als een speciale “2 in 1 “double digipack album. Deze release bevat de twee albums en zal tevens voor en speciale prijs beschikbaar zijn.

De basis voor Anvil werd in 1973 gelegd door Steve Kudlow en Robb Reiner die anno 2012 nog steeds deel uitmaken van de band. Het debuutalbum ‘Hard 'n' Heavy’ werd aanvankelijk nog in eigen beheer onder de bandnaam Lips uitgebracht. In 1981 werd er alsnog een deal met Attic Records getekend waarop het album alsnog onder de naam Anvil werd uitgebracht. De navolgende albums ’Metal on Metal’ (1982) en ‘Forged in Fire’ (1983) bezorgden Anvil een aanzienlijke reputatie in de metalscene. Hierdoor leek de band klaar voor de grote doorbraak. Zover kwam het echter niet, wat volgde was jaren van label- en managementproblemen waardoor het echte succes eigenlijk altijd uitbleef. Begin 2009 werd deze documentaire getiteld ‘Anvil! The Story of Anvil’ uitgebracht. De film ontving lovende kritieken en werd een doorslaand succes. Het bezorgde de band alsnog de erkenning waar het ruim dertig jaar voor geknokt had.

Over de songs op deze re-releases zal ik niet teveel uitweiden, maar de songs op deze twee albums halen het bij lange na niet bij het oudere werk van de eerste drie albums van de band. Zo heeft ‘Still Going Strong’ nog wel zijn momenten, zoals de stevige opener “Race Against Time”, het krachtige “In Hell” en het titelnummer. Wat mij echter wat tegenstaat, zijn de vocalen van Lips. Vooral op ‘Back To Basics‘ zijn die gewoon net wat onder de maat. Verder zijn veel teksten nu ook al niet om over naar huis te schrijven. Wat mij natuurlijk wel aanstaat, zijn de heerlijke vette gitaarpartijen, het krachtige drumwerk en de vele solo’ s die beide albums bevatten.

Wat betreft deze “2 in 1” re-releases, deze zijn vormgegeven in een mooie digipack voorzien van een vernieuwd boekwerkje en liner notes van Lips en Robb Reiner. Wat mij echter ook tegenvalt is dat deze release geen extra’s bevat, want volgens mij moet er genoeg materiaal voorhanden zijn. Al met al zijn deze releases leuk voor de fan van de band die deze albums nog niet in huis heeft, maar mocht je de albums al in je bezit hebben bieden deze uitgaven niets nieuws onder de zon.

Tracklist ‘Back To Basics’:

01. Fuel For The Fire
02. Keep It Up
03. Song Of Pain
04. You Get What You Pay For
05. The Chainsaw
06. Can't Catch Me
07. Go Away
08. Bottom Feeder
09. Cruel World
10. Fast Driver

Tracklist ‘Still Going Strong’:

01. Race Against Time
02. In Hell
03. Holy Wood
04. Still Going Strong
05. Don't Ask Me
06. Waiting
07. White Rhino
08. What I'm About
09. Sativa
10. Defiant

Line-Up on ‘Back To Basics’:

Steve “Lips” Kudlow - Guitars, Vocals
Robb Reiner – Drums
Glenn Gyorffy – Bass
Ivan Hurd - Guitars

Line-Up on ‘Still Going Strong’:

Steve “Lips” Kudlow - Guitars, Vocals
Robb Reiner – Drums
Glenn Gyorffy – Bass
Ivan Hurd - Guitars

Koop nu Anvil bij LARGE