Turisas Stand Up And Fight


Century Media Records / EMI Music

Website :

Turisas

Op 28 februari zal het langverwachte, derde album van de Finse krijgers van Turisas verschijnen. Het album is de opvolger van het uit 2007 stammende ‘The Varangian Way’. We kunnen dus wel stellen dat de band zijn tijd heeft genomen voor deze nieuwe release. De verhaallijn van het nieuwe album volgt de koers die op ‘The Varangian Way’ werd ingezet en gaat van start in Constantinopel (de oorspronkelijke naam voor de stad was Byzantium), hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, daar waar men met de voorganger eindigde. Ondanks dat is deze geen vervolg van de voorganger, maar een op zichzelf staand episch verhaal.

Het album gaat van start met “The March Of The Varangian Guard”, een zeer bombastische, orkestrale song voorzien van koren, strijkers en sferische keyboardpartijen. Ook het volgende “Take The Day!” is voorzien van theatrale passages. Wat verder opvalt zijn de rustige, meeslepende zangpartijen van Mathias Nygård. Het stampende “Hunting Pirates” klinkt dan weer wat strijdlustiger en sluit daardoor beter aan bij het debuut van de band. Ook “Venetoi – Prasinoi!” is een sfeervolle, epische song waarop “Stand Up And Fight” weer een echte ‘battle’ song is voorzien van de typische,bijna verhalende stem van zanger Mathias Nygård. Ook de rest van de songs op het album liggen in het zelfde straatje, voorzien van veel extra instrumenten en geluidsfragmenten. Luister maar eens naar het symfonisch getinte “Fear The Fear” of het bijna klassiek aandoende “End Of An Empire” dat ook nog eens boven de zeven minuten klokt. Het album wordt vervolgens afgesloten met “The Bosphorus Freezes Over”, een song die het goed zou doen al een soundtrack van een film in de trant van ‘ The Lord of the Rings’ waarbij dan ook nog eens een deel van de teksten in het Fins worden gezongen.

Al met al heeft de band een meesterlijk album weten af te leveren. De band heeft met dit derde album de ingezette weg op ‘The Varangian Way’ verder weten uit te diepen waardoor Turisas met dit album het folkmetal genre eigenlijk bijna is ontstegen. Muzikaal zitten de songs op ‘Stand Up And Fight’ zeer degelijk in elkaar, al klinken de nummers minder metal en meer symfonisch. Verder is de productie prima in orde en klinkt het album helder en fris. Fans van het voorgaande album kunnen deze release dan ook met gemak aanschaffen, heb je meer met het hardere ‘battle metal’ genre dan is het advies het album eerst eens een paar keer te beluisteren.

Tracklist:
01. The March Of The Varangian Guard
02. Take The Day!
03. Hunting Pirates
04. Venetoi – Prasinoi!
05. Stand Up And Fight
06. The Great Escape
07. Fear The Fear
08. End Of An Empire
09. The Bosphorus Freezes Over

Line Up:
Mathias Nygård – Vocals, Orchestral Programming, Keyboards
Jussi Wickström – Guitar, Acoustic Guitar
Olli Vänskä – Acoustic and Electric Violin
Hannes Horma – Bass, Backing Vocals
Netta Skog – Accordion
Tude Lehtonen – Drums, Percussion