Serpentia The Day In The Year Of Candles


Recession Records

Website :

Serpentia

Het meest recente album van de Poolse melodische death metal band Serpentia is eind november uitgekomen en heeft de titel ‘The Day In The Year Of Candles’ meegekregen. De band werd in 1996 opgericht, en na enkele line-up wisselingen verscheen in 2000 de maxi cd ‘And The Angels Descended To Earth’, gevolgd door twee volwaardige albums ‘Dark Fields of Pain’ (2003) en ‘Nails Enigma’ (2004). Het derde album heeft dus zo’n zeven jaar op zich laten wachten. ‘The Day In The Year Of Candles’ werd geproduceerd door Jarek Baran (Fear Factory, Paradise Lost, Delights) en als we het bijgeleverde promoblaadje mogen geloven is Serpentia de nieuwe belofte uit Polen.

Net als het voorgaande werk van de band is ook deze release weer een conceptalbum. Het verhaal begint in de Hemel, en na de mysterieuze verdwijning van God waarna aardengel Gabriel de Hemel uitroept tot republiek. Hierdoor ontstaat er een onverwachte oorlog in de Hemel, de hell en ook op de aarde. Het verhaal van verraad, samenzwering en de zoektocht naar een eigen identiteit wordt vervolgens uit de doeken gedaan op ‘The Day In The Year Of Candles’. Na het gesproken intro, getiteld “Archangel” gaat het album van start met “On the Wings of Destiny”. De song is voorzien van moderne riffs, krachtig drumwerk en licht verteerbare grunts. Ook de volgende songs liggen in hetzelfde straatje, luister bijvoorbeeld maar een naar het afwisselende “Proclamation Of Tragedy”. Het volgende “Hole In the Soul” is een pakkende song voorzien van uptempo riffs, waarbij de band qua sound dicht in de buurt komt van een band als Moonspell. “Pain No More” gaat rustig van start waarbij de zangpartijen me aan Peter Steele’s Type O Negative doen denken. Het volgende “Exile” is een heerlijke beukende song, waarna het verder gaat met het catchy “Death Is My Only Friend”. Ook de rest van de songs zijn behoorlijk pakkend en catchy te noemen, luister bijvoorbeeld maar een naar het voorlaatste “For “The All” Reasons”. Het afsluitende “Psalm Bezskrzydły / The Wingless Psalm” wordt vervolgens in het Pools gezongen, maar dit doet verder niets af van de sfeer die de song met zich meedraagt.

Al met al heeft Serpentia met ‘The Day In The Year Of Candles’ geen slecht album afgeleverd. De mix van death metal met een stevige, donkere groove bevalt mij dan ook wel. Fans van bands als Rotting Christ, Moonspell en Type O Negative moeten dit album zeker eens een keer gaan beluisteren.

Tracklist:
01. Archangel
02. On The Wings Of Destiny
03. Proclamation Of Tragedy
04. Hole In The Soul
05. Pain No More
06. Exile
07. Death Is My Only Friend
08. Thorns From Savior’s Crown
09. For “The All” Reasons
10. Psalm Bezskrzydły / The Wingless Psalm

Line-up:
Ivy – Vocals, Bass
Phoenix - Drums
Damian - Guitar