The Other New Blood


Steamhammer / SPV

Website :

The Other

De Duitse horrorpunkrock band The Other werd in 2002 opgericht en het debuut album ‘They’re Alive’ zag het levenslicht in 2004. De Opvolger ‘We Are Who We Eat’ verscheen in 2006, twee jaar later gevolgd door ‘The Place To Bleed’. Het inmiddels vierde album van de band, getiteld ‘New Blood’ zal op 25 mei uitkomen via Steamhammer / SPV. Wat betreft de band, deze speelt frisse punkrock met een vleugje metal waarbij de teksten voornamelijk gebaseerd zijn op klassieke horror movies. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de band vaak wordt vergeleken met hun grote Amerikaanse broer The Misfits.

Na een kort intro, getiteld “New Blood” dat zo voor een film van Tim Burton zoals ‘A Nightmare Before Christmas’ of ‘The Corpse Bride’ gebruikt had kunnen worden gaat de band van start met “Back To The Cemetary”. De song bevat een hoog tempo, stevige riffs en de refreinen zijn om lekker mee te brullen. Wat mij verder opvalt zijn de zanglijnen van frontman Rod Usher, deze liggen behoorlijk in het verlengde van Volbeat’s Michael Poulsen. De band gaat vervolgens verder met de overtuigende meezingers “Transylvania” en “Ghost Ride To Hell” die beide een beetje in het straatje van The Msfits liggen. Hierop krijgen we het Duitstalige “Hier Kommt Die Dunkelheit” voorgeschoteld, de song is wat rauwer dan de voorgaande en bevat wat meer punkinvloeden. Op zich is het geen slechte song maar omdat de rest van de nummers van het album in het Engels zijn was het mijn inziens beter geweest de song als laatste track te plaatsen. Tijdens “The Burial“ gaat de band op volle snelheid verder om verder te gaan met het stevige “Castle Rock“. Tijdens “The Lovesick Mind” gaat het tempo vervolgens wat omlaag, maar ook de zangpartijen van Rod Usher zijn wat zwaarder en donkerder waardoor de link met bands als The 69 Eyes en Sisters Of Mercy snel gemaakt is. Verdere uitschieters zijn onder meer het up tempo “Talk To The Dead“, waarbij de punkriffs opnieuw plaats hebben moeten maken voor stevige metalriffs. “Blood Runs Cold” is dan weer wat rustiger en melodieuzer, maar tijdens nummers als “In League With The Devil” en het snelle “Demons Walk The Earth” gaat het er vervolgens weer stevig en fel aan toe. “Howling At The Moon” doet me vervolgens wat meer aan het oudere werk van Samhain denken. Het album wordt afgesloten met het punky “We All Bleed Red”, waarbij de band nog eenmaal laat horen waar het allemaal om te doen is.

Met dit vierde album op zak kan de band kan gezien worden als een van de meest toonaangevende horror punkbands van Europa. De productie van het album lag in handen van Waldemar Sorychta (The Gathering, Lacuna Coil, Therion) en ik kan niet anders concluderen dat deze het album van een zeer strak, fris en helder geluid heeft voorzien. Fans van bands zoals het The Misfits, Samhain, Danzig, The Damned moeten dit album dan ook zeker eens gaan beluisteren.

Tracklist:
01. New Blood
02. Back To The Cemetary
03. Transylvania
04. Ghost Ride To Hell
05. Hier Kommt Die Dunkelheit
06. The Burial
07. Castle Rock
08. The Lovesick Mind
09. Talk To The Dead
10. Blood Runs Cold
11. In League With The Devil
12. Demons Walk The Earth
13. Howling At The Moon
14. We All Bleed Red

Line-up:
Rod Usher - Vocals
Sarge von Rock - Guitars, Backing Vocals
Dr. Caligari - Drums
Migore Drake - Bass, Backing Vocals