Stone Sour Audio Secrecy


Roadrunner Records

Website :

Stone Sour

Wat kan het toch raar lopen in de muziekwereld. Eerst krijg je als band geen voet aan de grond. Treedt je zanger echter toe tot een gemaskerde bende, gaan een hoop deuren ineens wel open. Een eerste self titled album in 2002 laat de wereld kennis maken met de andere kant van Corey Taylor. Het volgende album ‘Come What(ever) May’ (2006) zorgt voor de definitieve doorbraak op grote schaal. Vervolgens werd het vier jaar wachten voordat Stone Sour de opvolger uit zou brengen ‘Audio Secrecy’.

Het album opent met de titeltrack, die alleen bestaat uit dromerige piano akkoorden. De nieuwsgierigheid is gewekt. “Mission Statement” knalt er door de voorgaande serene klanken gelijk goed in. Een heavy song waarbinnen afwisseling hoogtij viert. Vurige soli, krachtige breaks, pompende ritmen en de zeer veelzijdige stem van Taylor maken deze song bij eerste kennismaking al tot een persoonlijke favoriet. Hier is hoorbaar aandacht aan de arrangementen en de productie besteedt! Hier en daar een extra geluidje toevoegen waardoor je bij een nieuwe luisterbeurt weer wat ontdekt. Met uiterste precisie neemt de band beetje bij beetje bezit van je. De single “Say You’ll Haunt Me” zou wel eens hoge ogen kunnen gaan scoren bij de nominaties voor 2010. Alles wat een goede rocksong in zich moet hebben, zit erin. En zo gaat het maar door. De ballad “Dying” is één van de beste ballads die er in de afgelopen jaren is geschreven. In eerste instantie een “cheezy one” tot aan de onverwachte solobreak, die je keer op keer terug zult willen horen. “Hesitate” is de andere ballad die valt onder de noemer ‘een klasse apart’. Daarnaast zijn er heel veel beukmomenten. De radio vriendelijke songs bevinden zich aan het eind “Miracles, Imperfect” en ten dele “Threadbare”. Deze songs zouden zelfs hier in Nederland gedraaid moeten kunnen worden. Ook al verwacht ik dat niet want er zullen vast wel stukken in zitten die toch ‘te heavy’ zijn voor de veelal bekrompen radiozenders hier. En daar mogen we blij mee zijn want zo blijft de band toch een beetje uit het zicht van het pop-publiek.

De DVD bevat wat ‘in de keuken kijken bij’ fragmenten en een aantal interviews. Waarin ongein en serieus worden afgewisseld. De muzikale brede smaak is niet alleen hoorbaar in de muziek maar ook goed zichtbaar in de t-shirts die de individuele bandleden in de studio dragen (Metallica, Cash, Purple, Floyd). De live songs van het Download festival zijn de boeiendere extra’s. Helaas moeten we het slecht maar met drie songs doen.

Alle ego’s binnen de band zijn samengesmolten tot één groot ego met als doel het best mogelijke album te maken en dat is gelukt! De vier jarige break werpt hoorbaar haar vruchten af. De songs zijn voornamelijk tussen de drie en vier minuten en bevatten alles wat ze nodig hebben. De extra’s op de digipack te beginnen met “The Bitter End” trekken nog even rustig de lijn door. Alsof ‘Audio Secrecy’ deel twee is gestart. Met andere woorden: de bonustracks zijn wél de moeite waard. Een extra pluim voor de productie en de smeuïg gedoseerde gitaarsolo’s. Solo’s kunnen een aanvulling zijn in plaats van een plek om te laten horen wat je allemaal kan! Deze band is hopelijk nog lang niet uitgespeeld. Tot over vier jaar.

Tracklist:
01. Audio Secrecy
02. Mission Statement
03. Digital (Did You Tell)
04. Say You’ll Haunt Me
05. Dying
06. Let’s Be Honest
07. Unfinished
08. Hesitate
09. Nylon 6/6
10. Miracles
11. Pieces
12. The Bitter End
13. Imperfect
14. Threadbare
15. Hate Not Gone
16. Anna
17. Home Again

DVD:
Making of Audio Secrecy
Live at Download Festival 2010
01. Mission Statement
02. Made Of Scars
03. Hell & Consequences

Line-up:
Corey Taylor – Vocals
James Root – Guitar
Josh Rand – Guitar
Shawn Economaki – Bass
Roy Mayorga – Drums