Coheed and Cambria Year of the Black Rainbow


Roadrunner Records / CNR

Website :

Coheed and Cambria

De Amerikaanse prog/sympho rockers Coheed and Cambria komen binnenkort met hun, inmiddels vijfde album op de proppen. Het album heeft de titel ‘Year of the Black Rainbow’ meegekregen en zal op 12 april uitkomen. Voordat ik deze release tot mijn beschikking kreeg was ik niet echt bekend met het werk van Coheed and Cambria. Echter door wat research kan ik wel vertellen dat de cd’s van de band op een bepaald vast concept gebaseerd zijn. De verhalen op de albums van Coheed and Cambria zijn sciencefiction verhalen, genaamd ‘The Armory Wars’ geschreven door zanger/gitarist Claudio Sanchez. Ik heb mij overigens laten vertellen dat dit de ‘prequel’ op de verhaallijn is dat op dit album uit de doeken gedaan wordt.

Na een eerste luisterbeurt, kan ik je nog niets vertellen over deze band. Deze muziek behoeft een aantal luisterbeurten voordat je door hebt wat voor een vlees je in de kuip hebt. Het is ingewikkeld, symfonisch en progressief met hier en daar wat andere vleugjes metal. Het album gaat van start met een wat vreemd aandoend intro, getiteld “One”. Het tweede nummer van het album, “The Broken” bevat zeer goede strakke gitaarriffs en weet mij te overtuigen om aandachtig verder te luisteren. De zang klinkt goed en past bij de muziek. “Guns of Summer” is echter ineens heel iets anders, het heeft een soort verrassingseffect op mij. Dit nummer is wild en catchy tegelijk en zeker een buitenbeentje tussen de rest van de songs waarbij een hoofdrol is weggelegd voor drummer Chris Pennie die de drumkruk bij The Dillinger Escape Plan verruilde voor die van Coheed and Cambria. Het pakkende “Here We Are Juggernaut” was al geruime tijd via iTunes verkrijgbaar, dus die heeft de liefhebber van de band waarschijnlijk al zelf beluisterd. “World of Lines” is een lekker nummer met een goed ritme en tempo, ook deze song is lekker catchy. Het negende nummer is “Pearl Of The Stars”, dit is een ballad, die je ook meerdere keren moet beluisteren. Beetje vreemd, maar wel lekker... Het album wordt afgesloten met het sterke, zeven minuten durende “The Black Rainbow” waarmee het album met stijl wordt afgesloten.

Al met al weten de heren van Coheed and Cambria een zeer overtuigend en degelijk album af te leveren. Het album is echter niet echt makkelijk op te pakken en ik had dan ook meerdere luisterbeurten nodig om het album te doorgronden. Het geluid en de productie is verder prima in orde en het album is dan ook een aanrader voor de fans van de band. (Talitha Martijn)

Tracklist:
01. One
02. The Broken
03. Guns Of Summer
04. Here We Are Juggernaut
05. Far
06. This Shattered Symphony
07. World of Lines
08. Made Out of Nothing (All That I am)
09. Pearl Of The Stars
10. In The Flame Of Error
11. When Skeletons Live
12. The Black Rainbow

Line-up:
Claudio Sanchez - Vocals, Guitar
Travis Stever - Guitar
Michael Todd - Bass
Chris Pennie - Drums