New Keepers Of The Water Towers  Chronicles


MeteorCity Records

Website :

New Keepers Of The Water Towers

Ook het Zweedse New Keepers Of The Water Towers heeft een deal met het Amerikaanse MeteorCity Records binnen weten te halen. Het label is inmiddels uitgegroeid tot hoofdleverancier van stonerrock en doommetal bands en alles wat daartussen ligt zoals bands als The Atomic Bitchwax, Hermano, Spirit Caravan en Nebula. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat deze Zweden degelijke stonerrock spelen, voorzien van de nodige rockinvloeden en zelfs enige doom en blues invloeden worden niet geschuwd. Dit debuut van New Keepers Of The Water Towers is echter niet geheel nieuw. Het materiaal van dit album was immers al uitgebracht op twee EP´s. Verder opmerkelijk detail is dat de band gebruik maakt van maar liefst drie zangers die elk een verschillende stem op zich nemen, clean, rock en grunt. Voor elk type zang maakt de band dus gebruik van een andere zanger wat resulteert in een aangename afwisseling tijdens het beluisteren van het album.

Het album opent met het stuwende, ronkende “Awrecktion” en is voorzien van stevige gitaarpartijen en rauwe zangpartijen. Ook het volgende “Mastercklaw” kent dezelfde ingrediënten, verder is de song voorzien van enkele aangename tempowisselingen. Het zijn vooral de drie verschillede stemmen waar de band met groot gemak mee weet te spelen, luister maar eens naar het up-tempo “Pursuit of Yeti”. Wat betreft de songtitels, het eerste deel van het album handelt over de kronieken van ‘The Chronicles of Iceman’, waarbij het tweede deel, de ‘Chronicles of the Massive Boar’ vertelt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de band zich heeft laten inspireren door het dierenrijk want tien van de in totaal vijftien songs hebben iets met een dier te maken. Dit leidt dan ook tot verrassende titels als “Rise of the Lizard King”, “Flight of the Reptilians”, “The Strafing Lobster”, “The Three Headed Cow” en “The Knowledgeable Kangaroo”, dat voorzien is van behoorlijk thrashy gitaarwerk. Ook het volgende, up-tempo “The Monument” is voorzien van stevig gitaarwerk en is wat mij betreft een song waar de band het beste tot zijn recht komt en waarbij ik zelfs wat aan een band als Mastodon moet denken.

Met ‘Chronicles’ heeft de band een afwisselend stoner rock / doom album uitgebracht. De songs zijn verder voorzien van enige Black Sabbath invloeden gemixt met het oudere werk van Queens of the Stoneage. Ook de nodige blues en rock invloeden worden niet geschuwd. Het artwork ziet er weer net als de rest van de releases van MeteorCity Records, die onlangs verschenen, prima uit en is ook deze mooie digipack van gerecycled materiaal gemaakt en voorzien van milieuvriendelijke inkt zoals duidelijk op de achterkant van het album is gedrukt.

Tracklist:
01. Awrecktion
02. Mastercklaw
03. Pursuit of Yeti
04. Scientists and the Man of Ice
05. Rise of the Lizard King
06. Flight of the Reptilians
07. New Sleepers
08. Enter the Great Forest
09. Giant Subway Beast
10. The Strafing Lobster
11. The Three Headed Cow
12. The Knowledgeable Kangaroo
13. The Monument
14. Fall of the Massive Boar Pt. 1
15. Fall of the Massive Boar Pt. 2

Line-up:
Raz – Riffage, Vox-supreme
Thor – SkinViolation, Vital Shouts
Vic - Brutal Bender, Gutural Loring
Alba - Quad-String Doombringer