Kiss Sonic Boom


Loud & Proud / Roadrunner Record

Website : Kiss

Mijn eerste gedachte is: oh jee toch weer een nieuw Kiss album? Hebben de mannen geld nodig? Ik ben benieuwd. Verder roep ik wel vaker dat het veelal beter is voor de vele oudgedienden in het metal en rock wereldje om te stoppen op het hoogtepunt. Dat daar niet altijd naar geluisterd word, dat begrijp ik wel. Er is inmiddels al veel geschreven over de bezettings en line-up wisselingen van de band. Ook over de stelling “vroeger was alles beter” ga ik het niet al te veel hebben want we leven nu in 2009 en we moeten het doen met wat er nu aangeleverd wordt. Dus geen gezeur over oude bandleden…

Toch ben ik best een aardige Kiss fan en ga dan ook vol goede moed de, misschien wel hun allerlaatste cd beluisteren. Natuurlijk zie ik eerst de cover van dit album en die valt me vies tegen. Beetje knullig en goedkoop. Laten we hopen dat de muziek op ‘Sonic Boom’ beter klinkt, dan de cover eruit ziet. Gelukkig valt het me meteen op dat de muziek klinkt zoals veel nummers uit de beginperiode van Kiss. Zeg maar van de jaren zeventig tot tachtig, maar dan zonder de discosound van de midden jaren tachtig. De nummers die bijvoorbeeld een heerlijk jaren zeventig sound en geluid hebben alsof ze echt uit die tijd komen zijn onder meer opener “Modern Day Delilah”, “Hot And Cold” en “I'm An Animal”. Het tweede nummer van de cd “Russian Roulette” kan ik niet helemaal plaatsen, is dit een Kiss nummer? Beetje vreemd. In de song “All For The Glory” horen we Eric Singer zingen, wat op zich best redelijk klinkt maar hij blijkt daarmee wel de minste zanger van de band te zijn. Tijdens “When Lightning Strikes” is het vervolgens gitarist Tommy Thayer die de vocalen voor zij rekening neemt en hij doet dit zeker niet onverdienstelijk. Het album is dus behoorlijk afwisselend te noemen en eigenlijk in elke song zit wel een mooie gitaarsolo van Tommy Thayer verwerkt. Zijn gitaarwerk is zeker zeer goed te noemen. De nog steeds uitstekend zingende Paul Stanley is duidelijk te horen tijdens een nummer als “Danger Us”. Mijn favoriet, Gene Simmons neemt tijdens “Yes I Know” de zangpartijen voor zijn rekening en doet dit met verve. Ook zijn bas geluid is redelijk vet te noemen gedurende de meeste nummers. De oudgedienden Gene Simmons en Paul Stanley lijken het op deze nieuwe release erg naar hun zin te hebben. Er straalt in ieder geval veel sfeer en gezelligheid vanaf en dat is natuurlijk erg fijn voor het eindresultaat.

De productie was in handen van Paul Stanley zelf, en hij heeft duidelijk de sfeer en sound van de jaren zeventig en tachtig doen herleven. Verder denk ik dat er toch wel behoorlijk wat gesleuteld is aan het zangwerk maar dat mag de pret niet drukken. Het is een leuke cd geworden voor de Kiss verzamelaar. Er staan geen echte knallers op maar wel een flink aantal lekkere degelijke Kiss songs. Het album zal tevens uitkomen in een speciale versie met een extra cd met daarop een aantal Kiss klassiekers die werden opgenomen in de huidige bezetting. Het geheel wordt verder vergezeld van een mooie live DVD. Nu komt de vraag natuurlijk: Gaan ze dit alles ooit nog waarmaken tijdens een toer of is dit een laatste uitspatting van de rockende heren op leeftijd. Hoe dan ook, vind ik het toch een behoorlijk degelijke plaat die je als fan van het oudere werk van de band met een gerust gevoel aan zou kunnen aanschaffen!! (Talitha Martijn)

Tracklist:
01. Modern Day Delilah
02. Russian Roulette
03. Never Enough
04. Yes I Know (Nobody's Perfect)
05. Stand
06. Hot And Cold
07. All For The Glory
08. Danger Us
09. I'm An Animal
10. When Lightning Strikes
11. Say Yeah

Line-up:
Gene Simmons – Bass, Vocals
Paul Stanley – Guitar, Vocals
Eric Singer – Drums
Tommy Thayer – Guitar