Hellebaard Fier


Gardarika Musikk

Website : Hellebaard

In het lijstje van Gardarika Musikk, een Russisch label dat aan de weg timmert via Dis-Order in Nederland, is Fier van Hellebaard de tweede release die ik op mijn bordje gemikt krijg. Het is hun 4e full length album in 5 jaar en ze spelen hierop wederom Nederlandstalige pagan metal.

Niet echt mijn kopje thee om eerlijk te zijn en deze plaat gaat daar ook zeker geen verandering in brengen, als ik heel eerlijk ben. De muziek beweegt zich vooral in midtempo, wat bij deze muziekstroming best acceptabel is. Het grootste manco is dat het echter allemaal vrij saai klinkt en vooral eentonig. De nummers zijn lang, maar bevatten veel te weinig afwisseling in riffs en bijvoorbeeld tempo. Dat is jammer, want op “Bloedbroeders” en “Fier” klinkt het allemaal heus niet zo slecht. Ik krijg er alleen niet de neiging van om mijn hellebaard te voorschijn te toveren en de dichtsbijzijnde handelskaravaan te bestormen, om me daarna te goed te doen aan het vleesch en de maaghden. Alhoewel de thematiek waarschijnlijk vrij uniek is, doet hij mij af en toe vooral gniffelen. Ik blijf erbij dat zingen in het Nederlands toch af en toe net iets te lachwekkend overkomt.

Ik denk dat er wel echte strijders te vinden zijn die zich hier graag aan wagen, maar ik denk dat er bij mij toch eerst echt wat meer mede moet vloeien om mijn oortjes mee te smeren, voordat ik dit werkstuk weer een slinger geef. (Koos van Marle)

55/100

Tracklist
01. Hellebaard
02. Op Vleugels van Vuur
03. Bloedbroeders
04. De Eeuwige Strijdvelden
05. Verborgen Stade
06. Ravenklauw
07. Fier
08. Letum

Line-Up:
Zarlack - Basgitaar, vocalen
Volmorth - Gitaar, keyboard