Monte Montgomery  Live at Workplay


 Provogue

Website : Monte Montgomery

 

De Amerikaanse gitarist en singer / songwriter Monte Montgomery komt in april naar Europa voor een serie concerten. Ter promotie worden het live album en DVD "Live at Workplay" uit 2005 alsnog in Europa uitgebracht. Monte is een bluesrockgitarist die weliswaar invloeden van de bekenden der aarde laat horen maar overduidelijk zijn eigen geluid heeft. Hij werd door de Amerikaanse pers al omschreven als "The Evel Knievel of Guitar" en "Six Strings Attached To Dynamite" en werd vele malen gekozen in diverse gitaristenlijsten. Wat Monte echter nóg bijzonderder maakt is dat hij niet alleen ook nog eens een uitstekende zanger én songwriter is: zijn meest opvallende wapenfeit is misschien nog wel dat hij alles speelt op een akoestische gitaar.

 

De CD en DVD versie zijn in grote lijnen gelijk, zo is alleen op de CD track 10 "The Book" extra ten opzichte van de DVD. Verder zit er op zich weinig verschil in aangezien zowel de CD als DVD dezelfde tracks bevatten. Wat wel vooral op DVD opvalt is dat de nummers niet naadloos op elkaar aansluiten maar ervoor gekozen is de nummers gescheiden op de DVD te zetten door ze met een zwart beeld te onderbreken. Waarschijnlijk is er uit materiaal van verschillende avonden gekozen of voor een andere volgorde. Niet dat het echt heel erg stoort maar soms is het wel jammer voor het “live-gevoel”. De beelden op de DVD bevatten een vrij simpele concertregistratie met drie mannen op het podium vanuit enkele diverse camerastandpunten. Leuk om eens te zien hoe Monte zijn gitaar laat janken maar verwacht geen enorme show of indrukwekkend technische hoogstandjes. Als je bedenkt dat ook de beeldkwaliteit van de DVD niet echt geweldig is zou ik persoonlijk als ik moest kiezen toch voor de CD gaan, niet zozeer voor de (ietwat saaie) extra track maar vooral om hem overal te kunnen draaien, al was het maar om komend voorjaar heerlijk met open raampjes in de auto te kunnen genieten.

 

Dat akoestisch niet altijd slappe of slome muziek hoeft op te leveren bewijst Monte als geen ander tijdens zijn live optredens: de energie die de man uitstraalt en de geluiden die hij uit zijn ogenschijnlijk afgeragde Alvarez gitaar tovert zijn werkelijk fenomenaal. Mede daarom is het ook niet makkelijk om 1 of 2 namen te noemen om Monte mee te vergelijken; daarvoor is de combinatie van energieke bluessongs op akoestische rockgitaar simpelweg te onderscheidend. Natuurlijk is het geen metal maar voor alle liefhebbers van gitaristen met de snelheid en passie van een Stevie Ray Vaughan of Walter Trout en de akoestische touch van een Eric Clapton of Mark Knopfler is Monte een absolute aanrader, luister maar eens naar het opzwepende “Shock”, het werkelijk schitterend opgebouwde “All on Me” of het kippenvelbezorgende “Bringing Me Down”.

 

Op Monte’s website zelf kun je wat trackvoorbeelden luisteren, bovendien is er op videosites als YouTube heel veel videomateriaal van Monte te vinden met ook vaak covers van bekende klassiekers van bijvoorbeeld Jimi Hendrix. Op zijn MySpace vind je nog eens de eerste vier tracks van dit album in hun oorspronkelijke albumuitvoering, al moet ik hierbij wel zeggen dat de energie die een live registratie met zich meebrengt wel gemist wordt. Al met al geeft dit toch wel een aardig beeld van het geluid van deze gitaarwizard. Monte staat in ons landje op 13 april in Zoetermeer en 20 april in Eindhoven, en dat ook nog eens voor een spotprijs. Ga deze man live zien voor hij besluit om de "kleine theaters" in te ruilen voor de veel duurdere grotere podia van de wereld!!

 

Tracklist:

01. 1st & Repair

02. Let's Go
03. Shock
04. Wishing Well
05. All on Me
06. Come Away
07. Splitsville
08. Back to the Country
09. How the Story Goes
10. The Book (alleen CD)
11. Bringing Me Down

 

Line-up:

Monte Montgomery – Vocals / Guitar

David Piggot – Bass, back-up vocals

Phil Bass – Drums, back-up vocals