Machinery The Passing


Regain Records / Suburban

Website : Machinery

Eerlijk gezegd sta ik nooit zo te springen om een recensie te schrijven over iets waar het label meteen de “unique” selling points van naar voren brengt. Om het eens anders aan te pakken zal ik deze plaat behandelen aan de hand van deze “unique” selling points om te zien of het ook echt zo unique is.

Daar gaan we dan:

 Awesome epic/thrash/groove metal from Stockholm Sweden

Dat is al een hele mond vol om mee te beginnen. Ik weet trouwens nog steeds niet wat epic metal is, maar dat is een probleem van andere aard. Het groovet zeker als de tering in sommige melodieuze stukken, waar bij mij meteen een lampje gaat knipperen “NEVERMORE”. Qua riffing heeft dit zeker wel wat weg van de heren Loomis en (niet meer in nevermore, maar toch) Smith. Thrash, ach ja, ik geloof dat alles tegenwoordig met thrash vergeleken kan worden. Ik zou eerder gaan voor sferisch, luister maar naar die dikke laag keyboards in “I Divine”, waarin zanger Michel Isberg meteen even laat horen waarom de vergelijking met Nevermore nog meer op gaat. Goeie strot van deze zanger, zeker voor liefhebbers van het werk van Warrell Dane. Best een beetje awesome dus.

 The Passing was recorded at Black Lounge studio with Jonas Kellgren (Scar Symmetry)

Nu ben ik niet zo bekend met deze studio en wat er opgenomen is, maar deze plaat klinkt gewoon als een degelijke Zweedse productie. Goed dus, de instrumenten zijn goed met elkaar in balans, misschien dat de bas een beetje te diep in de mix ligt en daardoor niet goed hoorbaar is, maar missen doe ik het geen moment. Als het allemaal een beetje te kaal dreigt te gaan klinken is daar altijd nog keyboard speler Fredrik Klingwall om de mix dicht te kitten met een orkest/synthesizer/piano. Niks mis mee dus.

 Huge advertising campaign throughout the world the world with adds, posters and a massive amount of goodies

Waarom loop ik dan nog steeds niet in zo`n shirt van hun? Dit lijkt me wel een mooi praatje van Regain, waar deze band getekend heeft, maar buiten de promo merk ik er nog niet zoveel van. Regel een clubtour voor deze band!

 For fans of Nevermore, Scar Symmetry and Communic

Volgens mij meldde ik al dat dit werkje wel erg aan Nevermore doet denken? Voor fans van Nevermore is dit dus een prima uitbreiding van muziek in dat straatje, zonder dat het plagiaat wordt. Dit is gewoon een degelijke moderne metalplaat.

 Outstanding cover artwork by Niklas Sundin (Dark tranquility)

Hier ben ik zelf nou niet echt kapot van, maar ik wed dat er mensen zijn die het mooi vinden, en dit is nou ook niet echt het punt waar een plaat bij valt of staat, want ik kan me ook niemand voorstellen die het artwork van Priest` Defenders of the Faith mooi vindt, maar dat is ook best een toffe plaat.

Uiteindelijk kan ik concluderen dat het label zich best heeft gevonden in zijn selling points. Dat zal niet zo vaak voorkomen, en hiervoor mag best een complimetje gegeven worden. Het compliment moet groter zijn voor Machinery, dat hier best een goede plaat aflevert met “The Passing”, zeker voor liefhebbers van Nevermore moet dit verplicht luisteren zijn. (Koos van Marle)

Tracklist:
01. Cold
02. Reason Is The Truth
03. Divine
04. Dead Man
05. Delirium In Vengeance
06. Bloodline
07. Decide By Pain
08. The Passing
09. Waiting For The Wave

Line up:
Michel Isberg - Guitars, lead vocals
Mano Lewys - Guitars
Johan ``Vebba`` Westberg - Drums, backing vocals
Per Lindstr�m - Bass (ex-In Grey, Flagellation)
Fredrik Klingwall - Keyboards