Into Eternity The Incurable Tragedy


Century Media Records / EMI Music

 

Website : Into Eternity

Op 22 augustus was de Benelux aan de beurt voor de release van het eerste conceptalbum van de Canadese prog/deathmetallers Into Eternity. Het is de eerste plaat waarop de nieuwe leden Justin Bender (gitaar) en Steve Bolognese (drums) deelnemen en album draagt met recht de titel ‘The Incurable Tragedy’. Het album is geďnspireerd door de dood van twee van de beste vrienden van bandleider Roth’s, deze twee vrienden waren tevens broers die beiden binnen twee maanden aan kanker bezweken. Toen de band begon met het schrijven van het materiaal voor ‘The Incurable Tragedy’ bleek ook nog eens dat de vader van Roth kanker had, hij overleed 10 dagen voor kerst. Roth legde zijn emoties in het nieuwe album vast. De thema’s op ‘The Incurable Tragedy’ zijn dan ook zware onderwerpen als de dood, verlies en tragedie, een begrijpelijke invalshoek voor een album dat in zo’n beladen tijd tot stand is gekomen. De sfeer van pijn en verdriet is dan ook bijna voelbaar tijdens het beluisteren van het album.

Het vorige, duizelingwekkende Into Eternity album ‘The Scattering of Ashes’ heeft de band naar een hoger plan getild en het risico van een dergelijk kunstwerkje is altijd dat de volgende plaat de standaard misschien niet haalt. Dit is niet helemaal het geval bij ‘The Incurable Tragedy’ maar het album staat ook niet op gelijke hoogte met zijn voorloper. ‘The Incurable Tragedy’ is qua compositie en uitvoering sterk en strak maar toch zijn de songs niet zo mindblowing als die op ‘The Scattering of Ashes’. Op de nieuwe plaat kan men een verschuiving horen van de progressieve death metal hoek naar de extreme progressieve metal, in mijn ogen jammer aangezien ik het typische, unieke geluid op ‘The Scattering of Ashes’ als zeer verfrissend ervoer. De songs op ‘The Incurable Tragedy’ zijn net wat minder catchy dan op het vorige album, hetgeen voor een groot deel aan de zanglijnen te wijten valt. Behalve het ontbreken van de zogenaamde x factor die de zanglijnen op ‘The Scattering of Ashes’ zo aantrekkelijk maakt, zijn de zanglijnen op ‘The Incurable Tragedy’ hier en daar wat monotoon en vallen ze in herhaling waardoor ze gevoelsmatig bijna de muziek in de weg zitten.

Maar in alle eerlijkheid, als je ‘The Incurable Tragedy’ op zichzelf bekijkt (louter vergelijken met de voorganger ‘The Scattering of Ashes’ is natuurlijk een beetje kort door de bocht) is het gewoon een prima album, zwaar en sferisch met een strakke ritmesectie en bovengemiddelde gitaar-en zangpartijen. Misschien is het ook wel gewoon een gevoelskwestie. Luister en oordeel zelf zou ik zeggen, want Into Eternity is en blijft een band die gewoon de moeite waard is. (Martina Schouten)

Tracklist:
01. Prelude To Woe
02. Tides Of Blood
03. Spent Years Of Regret
04. Symptoms
05. Diagnosis Terminal
06. The Incurable Tragedy I : September 21, 2006
07. Indignation
08. Time Immemorial
09. The Incurable Tragedy II : November 10, 2006
10. A Black Light Ending
11. One Funeral Hymn For Three
12. The Incurable Tragedy III : December 15, 2006

Line-up:
Stu Block - Clean vocals & grunts
Tim Roth - Guitars & clean vocals
Justin Bender - Guitar
Troy Bleich - Bass
Steve Bolognese - Drums