Sideburn The Newborn Sun


Buzzville Records / Suburban

Website: Sideburn

 

 

 

De Zweedse band Sideburn werd opgericht in 1997 in Stockholm door gitarist Zocek en Penten, de voormalig drummer van de band. Het uit 2002 stammende debuutalbum ‘Trying To Burn The Sun’ werd uitgebracht via het Italiaanse label Beard Of Stars/Vinyl Magic. Afgelopen jaar tekende de band bij het Belgische Buzzville records en sinds enkele weken ligt het nieuwe album ‘The Newborn Sun’ in de winkels.

Opener “I Am King” is gebaseerd op een zware Black Sabbath riff, de song begint nog wat rustig maar halverwege krijgen we dan wat gierend gitaarwerk te horen om vervolgens rustig af te sluiten. Het volgende “Sweet Wine” is een slepende song met een wat typische zang van Jani Kataja. Het is echter tijdens de songs “When The Day Dies” waarop de invloeden van Ronie James Dio rijkelijk doorschemeren. Tijdens het volgende “A Piece Of Shade” moet ik dan weer wat meer aan Led Zeppelin denken. Tijdens “Soulville” laat de band ons opnieuw genieten van een stevige Black Sabbath riff. De band moet het dan ook niet hebben van originaliteit, maar heeft met het frisse “Another Day In The Blue”, het groovende “The Sun Will Love You“ en de ruim negen minuten durende afsluiter “Riding The Rainbow” toch enkele uitstekende song weten te schrijven.

Na het beluisteren van ‘The Newborn Sun’ is het eerste dat opvalt dat de band behoorlijk beïnvloed is door klassieke hardrock bands uit de jaren zeventig zoals Led Zeppelin, Black Sabbath (met Dio op zang), Deep Purple en Uriah Heep. Het geheel wordt daarna nog wat overgoten met een stoner sausje van bands zoals Kyuss, Masters of Reality en Monster Magnet en het geheel is compleet. Over het geheel genomen beheerst de band hun instrumenten uitstekend, met hier en daar spetterend gitaarwerk, uitstekende drumpartijen en wordt het album voorzien van de nodige melodie en de juiste groove. Sideburn heeft dan ook met ‘The Newborn Sun’ een degelijk album weten af te leveren, echter klinkt de productie wat gedateerde. Mochten eerder genoemde bands je echter aanspreken dan heb je aan ‘The Newborn Sun’ een uitstekend rock/stoner album.

76/100

Tracklist:
01. I Am King
02. Sweet Wine
03. Top Of The World
04. When The Day Dies
05. A Piece Of Shade
06. Soulville
07. Farmer Joe
08. Another Day In The Blue
09. The Sun Will Love You
10. Riding The Rainbow

Sideburn is :
Jani Kataja - Vocals
Morgan Zocek - Guitar
Martin Karlsson - Bass
Fredrik Broqvist – Drums