Saxon Unleash The Beast


Steamhammer / SPV

Website : Saxon

 

Tegelijkertijd met de nieuwe Saxon DVD ‘To Hell And Back’ brengt het label SPV gelijktijdig de re-release van het uit 1997 stammende album ‘Unleash The Beast’ op de markt. ‘Unleash The Beast’ was het dertiende album van de band dat oorspronkelijk in 1997 werd uitgebracht, op het album was voor het eerst gitarist Doug Scarrat te horen die Graham Oliver verving die al sinds het begin bij Saxon speelde. Saxon werd in 1976 opgericht door zanger Peter "Biff" Byford, gitaristen Paul Quinn en Graham Oliver, bassist Steve Dawson en drummer Pete Gill, en wordt beschouwd als een van de grote namen uit de NWOBHM-stroming eind jaren 1970. Door de hele geschiedenis van de band zijn er veel veranderingen geweest in de bezetting van de band, enkel Byford en Quinn zijn nog overgebleven van de originele bezetting. Gill verliet de band in 1981 bassist Steve Dawson vertrok in 1986. Zijn vervanger, Paul Johnson, verliet de band 2 jaar later, Nibbs Carter was uiteindelijk zijn vervanger, en is nog steeds bassist bij de band. Gitarist Graham Oliver vertrok in zoals eerder gemeld in 1995. Dawson en Oliver hebben samen een nieuwe incarnatie opgericht van Son Of A Bitch, zoals de Saxon oorspronkelijk door het leven ging, dat transformeerde in een alternatieve versie die al snel omgedoopt werd tot Oliver-Dawson Saxon.

Wat betreft het album, de band zat begin jaren negentig in een moeilijke periode zoals vele metal bands. ‘Unleash The Beast’ was de opvolger van het in 1995 redelijk ontvangen album ‘Dogs Of War’. De band miste in deze periode de songs van weleer uit de jaren tachtig, maar de band wist zich desondanks dat te hervinden en keihard terug te slaan. Het album, vrijwel het hardste dat de band tot dan toe had uitgebracht bevat dan ook enkele redelijke songs zoals het agressieve, rauwe en intense “Unleash The Beast “, het mid-tempo “Terminal Velocity” en het wat langzamere “The Thin Red Line”. Verder bevat het album het donkere Cut Out The Disease“ en het enigszins emotionele “Absent Friends” een song zoals we niet van de band gewend zijn. Het reguliere album wordt afgesloten door het krachtige “All Hell Breaking Loose”.

Verder wordt deze re-release aangevuld met wee live nummers, wordt het cd boekje voorzien van enkele liner notes van de heer Byford. Voor de echte fans die het album al in huis hebben waarschijnlijk niet interessant genoeg om deze re-release aan te schaffen, echter het album was tot nu toe slecht verkrijgbaar dus wie het album nog niet heeft zal zeker niet teleur geteld worden met dit uitstekende album waarop de band uiteindelijk met de opvolgers ‘Metalhead’(1999) en ‘Killing Ground’ de weg naar het grote publiek opnieuw wist te vinden.

Tracklist:
01. Gothic Dreams
02. Unleash The Beast
03. Terminal Velocity
04. Circle Of Light
05. The Thin Red Line
06. Ministry Of Fools
07. The Preacher
08. Bloodletter
09. Cut Out The Disease
10. Absent Friends
11. All Hell Breaking Loose
12. Crusader (Live)
13. Solid ball of rock (live)

Line-up
Biff Byford - Zanger
Doug Scarrat - Gitarist
Paul Quinn - Gitarist
Nibbs Carter - Bassist
Nigel Glockler - Drummer