Ministry The Last Sucker


13th Planet Records / Suburban

Website : Ministry

 

 

 

Op 21 september zal Ministry haar allerlaatste studio album uitbrengen dat de toepasselijke titel ‘The Last Sucker’ draagt zoals al enkele weken geleden door de heer Al Jourgensen werd aangekondigd. Het album 'The Last Sucker' is tevens het derde en laatste in de kritische trilogie, gericht op de vele fouten, verzinsels en openbaringen begaan door de president van Amerika George W. Bush en zijn regering. De opvolger van 'Houses Of The Molé' (2004) en 'Rio Grande Blood' (2006) is de laatste nagel in de doodskist van de heer Bush.

'The Last Sucker', het 12e studioalbum van de band opent met “Let’s Go”, geheel in Ministry traditie, een harde, krachtige song voorzien van de nodige samples, die er om vraagt om het volume van mijn installatie volledig open te schroeven. Ook de volgende songs zijn hard, bruut en voorzien van de nodige Bush samples, luister maar eens naar de volgende track “Watch Yourself” die langzaam aanzet van een krachtige mid-tempo song naar een stevige snelle song met furieuze gitaarpartijen. Ook de song “Life Is Good” ligt loodzwaar op de maag, een song die geheel in de Ministry traditie ligt. Maar niet alleen Bush wordt op dit album afgeslacht, ook vice-president Dick Cheney moet eraan geloven in de song “The Dick Song” een song die begint met een dodelijke gitaar riff, mijn installatie staat op het punt van ontploffen en ook de buren kunnen inmiddels meegenieten. Het titelnummer “The Last Sucker” is een krachtige mid-tempo song die de nodige groove bevat voorzien van een stevige bassline en moordende drumsample’s. Verder bevat het album dan nog twee heerlijke up-tempo nummers in de vorm van “No Glory” en “Death And Destruction” dat hier en daar voorzien is van scheurend gitaarwerk. Tegen het einde van het album komen we dan nog, geheel in Ministry stijl de The Doors cover “Roadhouse Blues” tegen, dat een voorloper is op het in april 2008 te verschijnen album ‘Cover Up’ met songs zoals . “I Want You (She's So Heavy)”van The Beatles, “Mississippi” van Mountain Queen en “Radar Love” van Golden Earring. De laatste twee tracks getiteld “End of Days Pt.I & II” zijn dan weer op en top Ministry waarbij de vocalen verzorgd worden door Burton C. Bell (Fear Factory) die tevens te horen is tijdens de song “Die In A Crash“ en waarbij de heer Jourgensen vakkundig president Eisenhower’s afscheid rede aan het einde van de laatste song heeft weten te mixen, “Balance between actions of the moment and the national welfare of the future...."

Met 'The Last Sucker' heeft Ministry in ieder geval weer een sterk album afgeleverd, echter het niveau van ‘Rio Grande Blood’ en vooral ‘House Of The Molé’ weet de band op dit album net niet te halen, het geheel is hiervoor eigenlijk net iets te clean en te gematigd. Volgens Jourgensen zelf viel het ook niet mee om de juiste samples van Bush te vinden omdat hij deze al had gebuikt voor beide voorgangers. Het album werd opgenomen oudgedienden Thomas Victor (Prong, gitaar), Paul Raven (Killing Joke/Prong, bas) en nieuwkomer Sin Quirin die we nog kennen van de The Revolting Cocks' toer line-up uit 2006. De opnamen vonden plaats in Jourgensen eigen studio in El Paso, Texas die tevens het album produceerde.

In 2008 zal de Amerikaanse industrial metalband nog wel eenmaal de wereld rondtoeren om het album te promoten, maar dan houd Ministry er na 27 jaar toch echt mee op en zal de heer Jourgensen zich meer concentreren op zijn label 13th Planet Records. Verder is er al wel aangekondigd dat er van het album nog een remix album zal verschijnen, en zo zal er ook nog een Ministry album uitkomen volledig gevuld met covers, dus voorlopig zijn we nog niet af van de band.

Via de myspace pagina zijn alvast enkele samples van het nieuwe album te beluisteren.

Tracklist:
01. Let's Go
02. Watch Yourself
03. Life Is Good
04. The Dick Song
05. The Last Sucker
06. No Glory
07. Death And Destruction
08. Roadhouse Blues
09. Die In A Crash
10. End Of Days Pt.I
11. End Of Days Pt.II

Ministry is:
Al Jourgensen - Vocals
Mike Scaccia - Guitar
Tommy Victor - Guitar
Sin Quirin - Guitar
Paul Raven - Bass
Joey Jordison - Drums
John Bechdel - Keyboards

Guest Musician:
Burton C. Bell - Vocals on "End Of Days (Pt. 1)" & "End Of Days (Pt. 2)"