Helloween Gambling With The Devil


Steamhammer / SPV

Website : Helloween

 

Na het succesvolle album ‘Keeper Of The Seven Keys – The Legacy’ zullen de powermetal-veteranen van Helloween op 29 oktober 2007 alweer hun twaalfde studio album uitbrengen, de nieuw schijf zal ‘Gambling With The Devil’ gaan heten. Volgens zanger Andi Deris is de band sinds het vorige album in een positieve spiraal beland en het nieuwe album is hiervan het resultaat. Het album is tot stand gekomen onder leiding van producer Charlie Bauerfeind, waar de band al sinds jaar en dag mee samenwerkt. Het album werd opgenomen in de Mi Sueno studio in Tenerife. Verder zal voorafgaand aan het album het  nummer “As Long As I Fall” als eerste single uitomen in de vorm van een download, een begrijpelijke keuze aangezien de song een aardige hitpotentie heeft met catchy riffs en refrein en een bijna poppy sound. Er is inmiddels ook een clip voor dit nummer opgenomen.

 

Het cover artwork voor ‘Gambling With The Devil’ ziet er puik uit, het is ontworpen door Martin Häusler, die ook de albums ‘Keeper Of The Seven Keys - The Legacy’ & ‘Live On Three Continents’ voor zijn rekening nam. Voor de echte liefhebbers wordt er ook een limited edition digipack met een embossed hoesje en bonus cd uitgebracht. Hierop vindt men twee extra nummers, voorgenoemde clip en making-of en wat interviews. Maar het meest bijzondere van deze limited eerste oplage is dat er een kraskaard bij zit met een prijsvraag. Los deze op en je maakt kans op een bijzondere prijs: de winnaar wordt naar een Helloween show ergens op de wereld gevlogen en na het bijwonen van de show is er een speciale meet & greet met de band. Backstage passen en hotelaccommodaties zijn inbegrepen. Ook kunnen er gesigneerde Gibson/Epiphone gitaren en fan packs gewonnen worden.

 

Terug naar waar het allemaal om te doen is: ‘Gambling With The Devil’ begint gelijk goed met een creepy intro waarin Biff Byford (Saxon) de luisteraars toespreekt. Het eerste nummer “Kill It” knalt er gelijk in met een vettere, rauwere sound dan die we van de band gewend zijn, doch herkenbaar Helloween. Dit blijkt typerend te zijn voor het complete album, de songs klinken net iets minder “happy” zoals ook het geval is op ‘The Dark Ride’. Andi Deris schreeuwt, zingt clean en grunt zelfs hier en daar. De nummers op ‘Gambling With The Devil’ zijn lekker afwisselend wat betreft tempo en sfeer, zo heeft “Kill It” bijvoorbeeld een beetje van alles. Ook bevat iedere song een aardige solopartij, zoals het Helloween betaamt. Het geheel klinkt aardig strak. De band is nu bezig met een pers-promotour voor het album en ze geven zelf aan dat ze ondertussen een hechte club vormen, het geen hoorbaar is op dit album. Met een rap tempo gaat het album verder met de song “The Saints”. Ook dit nummer bevat dus een rauw randje om de powermetalmelodieen. Stijlwisselingen en overgangen zijn niet van de lucht, vooral wat betreft de zang en we horen een op en top powermetal refrein. De vaart zit er goed in met ouderwetse dubbele gitaren die niet ontbreken mogen en zeker het ouderwetse Helloween-gevoel oproepen. En de liefhebber van het meer nostalgische geluid heeft ook geen klagen dankzij nummers zoals “Final Fortune”.

 

‘Gambling With The Devil’ bevat geen nummers die er niet op thuis horen. Alle elementen die we in de voorgaande jaren door Helloween voorgeschoteld kregen passeren de revue, maar dan wel met een bepaalde frisheid en rauwe “touch” die het geheel net de nodige jus geven. Voor de fan die zich niet krampachtig vastklampt aan een specifieke Helloween periode is dit album zeker het luisteren waard. En als men de heren live aan het werk wil zien dan kan dit vanaf half november, dan start Europese toer met onder andere een show op 7 januari 2008 in de 013 (Tilburg) en op 10 januari in Hof Ter Lo (Antwerpen). Helloween zal op deze toer vergezeld worden door special guest Gamma Ray. (Martina Schouten)

 

Tracklist:

01. Crack The Riddle (Intro)

02. Kill It

03. The Saints

04. As Long As I Fall

05. Paint A New World

06. Final Fortune

07. The Bells Of The Seven Hells

08. Fallen To Pieces

09. I.M.E.

10. Can Do It

11. Dreambound

12. Heaven Tells No Lies

 

Helloween are:

Andreas "Andi" Deris - Vocals
Michael "Weiki" Weikath – Guitars

Sascha Gerstner - Guitars  

Markus Grosskopf - Bass

Daniel "Dani" Loeble - Drums