The Haunted The Dead Eye


Century Media Records / EMI Records

Website: The Haunted

 

 

 

Op 31 oktober zal het nieuwe van The Haunted via Century Media Records verschijnen, het inmiddels alweer vijfde studioalbum van de band heeft de titel ‘The Dead Eye’ meegekregen. The Haunted werd opgericht halverwege de jaren negentig uit de smeulende resten van de Zweedse deathmetalband At The Gates en werd aangevuld met bandleden van o.a. Witchery en Face Down. Meteen al na de oprichting wordt duidelijk dat het geluid van de Haunted sterk op dat van eerder genoemde bands zou klinken, een combinatie van vette thrash en doordachte deathmetal met de nodige melodie.

De eerste albums ‘The Haunted’ (1998) en ‘The Haunted Made Me Do It’ (2000) van de band kenmerkte zich door de snelle, harde, agressieve songs die veelal voorzien waren van veel Slayer invloeden, echter met de terugkeer van zanger Peter Dolving die het na de release van het eerste album er bij liet zitten en de release van het in 2004 uitgebrachte ‘rEVOLVEr’ is de band een meer melodieuze, experimentele weg ingeslagen. Dit proces heeft de band op het nieuwe album ‘The Dead Eye’ voortgezet waarmee het album een veel grotere variatie heeft meegekregen dan op de eerste albums van de band, echter of hier de fans van het eerste uur blij mee zijn laten we maar even in het midden. Na een kort intro opent het album meteen met twee redelijk harde songs; “The Flood” en “The Medication” zijn twee uitstekende up-tempo beukers met voldoende afwisseling zoals we dat van de band gewend zijn op eerder genoemd plaatwerk, echter tegen het einde van laatst genoemd nummer doet het geheel wat denken aan de Amerikaanse metalcore bands. De opening van “The Crowning” doet me dan weer wat denken aan een band zoals Soilwork, met de afwisselende cleane en grommende zangpartijen van Peter Dolving is het echter wel een nummer dat eerst moet groeien. “The Reflection” is dan weer een zeer ingetogen song met hier en daar enkele zware gitaarriffs. De volgende song “The Prosecution” is dan weer één met voldoende tempo, een schreeuwende Peter en brute gitaarriffs. Ook het nummer “The Fallout” is een zeer ingetogen song, wat hier vooral opvalt, zijn de cleane bijna depressieve zangpartijen van Peter afgewisseld met zware gitaarpartijen. “The Medusa” is opnieuw een heavy song met een geweldig zingende Peter en uitstekend drum en gitaarwerk. De song “The Shifter” is dan weer een echte thrashgranaat zoals het oudere werk van de band, waarna we het nummer “The Cynic” te verwerken krijgen dat hier en daar wel een beetje aan Tool doet denken. “The Failure” begint dan weer met een zeer heavy riff en een zuiver zingende Peter om vervolgens halverwege over te gaan in een ingetogen nummer met scheurend gitaarwerk. Tegen het einde vinden we dan nog de up- tempo song “The Stain”, waarna het album wordt afgesloten met epische “The Guilt Trip”.

Met ‘The Dead Eye‘ heeft The Haunted een zeer modern klinkend, gedurfd en afwisselend album afgeleverd dat mij wel kan bekoren. Wat verder opvalt, zijn de songtitels, deze bestaan allemaal uit twee woorden behalve de laatste track op het album en deze beginnen ook allemaal met het woord “The”, de reden hierachter is mij echter onbekend, wat bij mij dan ook de nodige vragen oproept!!! De productie lag opnieuw in de handen van Tue Madsen (Heaven Shall Burn, Sick Of It All) en die het album van een heldere, solide en degelijke sound heeft voorzien. Het nieuwe album zal in drie versies op de markt gebracht worden, naast de gewone CD versie zal er ook een limited edition met bonus DVD worden uitgebracht. Op deze bonus DVD zullen onder andere twee audio bonus songs staan en “The Making Of”, enkele videoclips en twee live nummers. Verder is ook aan de vinylverzamelaar gedacht want het album zal ook als LP worden uitgebracht.

Tracklist:
01. The Premonition
02. The Flood
03. The Medication
04. The Crowning
05. The Reflection
06. The Prosecution
07. The Fallout
08. The Medusa
09. The Shifter
10. The Cynic
11. The Failure
12. The Stain
13. The Guilt Trip

The Haunted is:
Peter Dolving – Vocals
Anders Björler – Guitar
Jonas Björler – Bass
Jensen – Guitar
Per Möller Jensen - Drums