Damnation Army Tyrant


Mascot Records

Website: Damnation Army

 

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Damnation Army een eenmansband. De Zweed Thomas Nyholm heeft alle instrumenten onder eigen hoeden genomen, en is dan ook een half jaar bezig geweest om de opvolger van het in 2004 verschenen debuut-album ‘The Art Of The Occult’ te maken.

 

En er zit nogal verschil tussen z’n debuut en opvolger ‘Tyrant’. Allereerst is er de productie. Was die op het eerste album nog niet echt fantastisch, deze keer is er onder leiding van Tore Stjerna in de Necromorbus Studio een prima productie neergezet. Niet om nu te zeggen dat de band van een gruizige black metal productie naar een mooi gepolijst rockmelodietje is te gaan, maar alles is toch net wat beter te horen.

 

Daarnaast is er toch wel een groot verschil in de composities. Was ‘The Art Of The Occult’ nog een black metal album dat volstond met snelle beukers, is er bij ‘Tyrant’ voor gekozen het tempo wat omlaag te schroeven, en wat meer aan de atmosfeer te werken. Dit is het album zeker ten goede gekomen, en in combinatie met de productie heeft het een prima album opgeleverd. De nummers zijn nu allemaal veel slepender, en ook pakkender. Je hebt het idee dat je nu echt luistert naar een doordacht nummer in een melancholische geest van iemand, dan de orgasme-uitspattingen van snelheid op de vorige plaat.

 

Nog steeds zitten er wel snelheidsduiveltjes tussen, zoals bijvoorbeeld “Enchanted By The Mystical Fire” wat van begin tot eind doorrost met een kleine adempauze in het midden. Maar over het algemeen is dit album meer van de mid-tempo nummers. Dit maakt het allemaal tot een prima black metal schijf die goed wegluistert en ook qua songwriting echt wat te bieden heeft. (Thomas van Golen)
 

Tracklist:

01. To Deaths Arms

02. Soldier Of The Damned

03. Dalia

04. Enchanted By The Mystical Fire

05. A Dagger Right In Your Heart

06. Ebodiment Of Destruction

07. Poisoning Your Mind

 

Damnation Army is:

Thomas Nyholm – Vocals, Gitaar, Bass en Drums